Konec kariéry Petra Kajnara v ČSSD? Rozhodne porubská buňka

Ostrava - Místní organizace sociální demokracie v Ostravě-Porubě bude rozhodovat o vyloučení primátora Ostravy Petra Kajnara ze strany. Kajnar vzbudil nevoli spolustraníků tím, že loni v létě napadl u soudu kandidátku krajské ČSSD do voleb do Poslanecké sněmovny, na které pro něho nebylo místo. Nikdo ho nenominoval.

Mnozí straníci jsou přesvědčeni, že žalobou ČSSD poškodil a přispěl k jejímu neuspokojivému volebnímu výsledku. „Výbor připravil návrh na zrušení členství Petra Kajnara v naší organizaci,“ potvrdil předseda porubské organizace Lubomír Palyza. Dodal, že pokud členové buňky odhlasují vyloučení Kajnara, bude to znamenat zánik jeho členství v celé ČSSD. Ať dopadne hlasování jakkoliv, nemělo by to mít vliv na Kajnarovu funkci primátora.

ČSSD v Ostravě rozhoduje o členství Petra Kajnara ve straně

Jeho aktuální vyjádření se České televizi nepodařilo získat. Kajnar však už dříve uvedl, že nehodlá odstupovat. Není jisté, jestli na večerní schůzi vůbec přijde. Podle informací České televize byl v minulých dnech nemocný.

Petr Kajnar vstoupil do politiky po listopadu 1989 jako jeden ze zakladatelů Občanského fóra v Ostravě, za které byl také zvolen do zastupitelstva. V roce 1997 vstoupil do ČSSD. Primátorem Ostravy je od roku 2006, vládne v koalici s občanskými demokraty.

Spolu s Kajnarem podali žalobu na kandidátku strany také jeho náměstek Tomáš Sucharda a starostka ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová. Tvrdili, že v ČSSD nefungují demokratické principy. U soudu ale neuspěli a spolustraníci je vyzvali k ukončení členství ve straně.