Soud poslal do vězení velkopěstitele konopí z Vietnamu

Ostrava - Ostravský soud poslal do vězení na deset a osm a půl roku dva velkopěstitele konopí z Vietnamu. V pronajatém objektu v centru Ostravy vypěstovali v roce 2012 padesát kilo marihuany v hodnotě asi pět milionů korun. Policisté je odhalili poté, co dostali informaci o obrovském nelegálním odběru elektřiny, který navíc způsoboval výpadky proudu.

Nelegálních velkopěstíren v Česku v posledních letech neustále přibývá, produkují tuny marihuany ročně. Loni jich policisté odhalili asi tři sta. Často je zakládají a obsluhují právě Vietnamci napojení na drogové gangy.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podobně jako v ostravském případu jsou pěstírny velkokapacitní, mají důmyslný systém ventilace, umělého osvětlení a zavlažování. Rostlinám se dobře daří, rychle rostou a mají vysoký obsah účinných látek. Tento způsob pěstování je velmi náročný na spotřebu elektřiny. Případ, kdy výrobce konopí vysoký odběr proudu prozradil, není výjimečný. Například v roce 2010 policisté podobným způsobem přišli na Vietnamce, kteří měli pěstírnu ve Skelné na Chebsku. ČEZu ukradli elektřinu za téměř osm set tisíc korun. V případu projednávaném u ostravského soudu obžalovaní dluží za elektřinu asi milion.

Pěstírna konopí
Zdroj: ČT24

Česko chce vydávat vietnamské vězně domů

Problém řeší i vietnamská vláda. S Českou republikou připravuje dohodu, podle které by si odsouzení odpykali tresty ve své zemi, kde by je čekaly podstatně horší podmínky. Česko tak chce tlačit na asijské velkopěstitele, kteří ovládají trh s marihuanou. Jenže smlouvu o vydávání vězňů do země původu se ministerstvo spravedlnosti snaží s Vietnamem uzavřít už deset let. „Naposledy loni v listopadu jsme tuto věc urgovali, zatím jsme ale nedostali vyjádření k návrhu smlouvy,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Velvyslanec Vietnamské socialistické republiky v České republice Do Xuan Dong připustil, že část jeho krajanů obchoduje s drogami. „Většina z těch, kteří v Česku žijí, je poctivá. Ale je tu, bohužel, i část, která chce rychle zbohatnout a ta obchoduje s drogami. Chceme to změnit,“ pravil velvyslanec před časem.