Olomoucká nemocnice zavedla novou metodu mozkové stimulace

Olomouc - Olomoucká fakultní nemocnice začala používat unikátní metodu hloubkové mozkové stimulace, která pomáhá nemocným trpícím Parkinsonovou chorobou. Operace, která u pacienta zásadně zmírní nepříjemné projevy nemoci jako třes, nekoordinované pohyby či svalovou ztuhlost, je díky revoluční metodě mnohem rychlejší, bezpečnější a pohodlnější.

Lékaři nemusí při zákroku upevňovat nemocným na hlavu objemný titanový rám jako doposud, stačí několik drobných plastových šroubů. Pomocí nich zavedou do mozku nemocného speciální elektrody napojené na stimulátor, který vloží do podkožní kapsy pod klíční kostí.

„Elektrodu zavádíme do takzvaného subtalamického jádra, které je velké asi jeden a půl milimetru,“ uvedl primář Neurologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice Pavel Otruba. Operátor David Krahulík dodal, že stimulací tohoto jadérka se všechny potíže pacienta výrazně zmenší. A to je pro lidi s Parkinsonovou chorobou velmi důležité.

Toto onemocnění centrální nervové soustavy, které souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku, se zatím nedá vyléčit. Mozková stimulace však pomáhá pacientům normálně žít. Českému zdravotnictví navíc ušetří peníze. I když operace stojí stovky tisíc, za pár let se podle odborníků vrátí náklady na lécích, které pacient po mozkové stimulaci nepotřebuje.

Jiří Jurásek z Uherského Hradiště bojuje s Parkinsonovou chorobou sedm let. Nemoc ovlivnila jeho osobní život i zaměstnání. Trpí pravostranným třesem, ztuhlostí v zádech i končetinách. Byl dnes dvacátým pacientem, u kterého olomoučtí specialisté moderní operační postup zvaný NexFrame aplikovali. V Evropě ho používá jen několik specializovaných center. Čtyřiatřicetiletý Jiří Jurásek je vášnivý fotograf a těší se mimo jiné na to, jak bude po operaci zase fotit bez stativu.

Ve fakultní nemocnici natáčela Eva Knajblová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)