Agresivní pacient napadl v Hranicích řidiče sanitky a vyhrožoval smrtí

Olomouc - Olomoučtí policisté řeší další útok na záchranáře. Pravděpodobně opilý mladík napadl v Hranicích na Přerovsku řidiče sanitky, který se mu snažil pomoci. Dvakrát ho udeřil do obličeje a vyhrožoval mu zabitím. Policisté, kteří na místo přijeli, zjistili, že měl u sebe nůž.

Konflikt začal v hospodě v Bělotíně. Několik mladíků tam vášnivě řešilo spory, a to i pěstmi. Jeden z nich skončil na zemi v bezvědomí. Museli proto zavolat záchrannou službu. Sanitka přijela z nedalekých Hranic.

Raněný mladík zaútočil na člena záchranářského týmu až v areálu hranické nemocnice. Při vystupování ze sanitky dvakrát silně udeřil do obličeje řidiče Marka Hapalu. „Nečekal jsem to. Lidé se tak většinou nechovají. Moment překvapení mne stál dvě rány,“ potvrdil řidič Hapala.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Posádce sanitky se podařilo agresivního mladíka zpacifikovat. Když nemohl rozdávat rány, až do příjezdu policistů alespoň záchranářům nadával a vyhrožoval, že je všechny zabije. Policisté u něho při prohlídce našli nůž. „Hlavně mladí lidé jsou stále agresivnější a případů, kdy nám vyhrožují dokonce zabitím, přibývá,“ řekl Hapala.

Policisté se případem dál zabývají. Mluvčí olomoucké policie Irena Urbánková uvedla, že mladíka podezřívají z pokusu o ublížení na zdraví. Za tento trestný čin platí sazba jeden až pět roků vězení.

Útoků na záchranáře podle statistik přibývá. Jen v Olomouckém kraji se staly loni tři případy. „Z devadesáti procent na nás útočí opilci, případně psychicky nemocní lidé,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš.

I proto teď zdravotníci olomoucké fakultní nemocnice chodí na kurzy sebeochrany, na kterých se učí, jak se ubránit agresivním pacientům a přitom jim neublížit.

Po několika otřesných útocích na lékaře a jiné záchranáře se v Česku otevřela diskuze o tom, zda by neměli být více chráněni zákonem, podobně jako policisté nebo strážníci - tedy jako veřejní činitelé. Podobné návrhy ale zatím neměly dostatečnou podporu.

Vydáno pod