Oceárna Evrazu se opět rozjela. Co bude dál? Přijde nový majitel?

Ostrava - Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel v Ostravě obnovila po více než měsíční odstávce provoz. Potvrdil to předseda odborů Zdeněk Kološ. Ocelárna, která zaměstnává dvě stě padesát lidí, stála od počátku prosince kvůli nedostatečné poptávce. Během minulého roku nevyráběla více než pět měsíců. Zaměstnanci byli doma a dostávali šedesát procent mzdy.

„Ocelárna se rozjela a všechno je v pořádku,„ řekl dnes odborář Kološ. Vedení firmy ale nechce komentovat, co se v Evrazu aktuálně děje. Podle informací z prosince minulého roku se schyluje ke změně majitele ostravské továrny. Evraz už v létě oznámil, že o to usiluje. “Efektivní způsob provozování jednotlivých nákladových středisek společnosti, včetně využívání příležitostného zastavení provozu ocelárny, považujeme za provozní záležitost soukromé firmy a více se k této problematice nebudeme vyjadřovat," prohlásil mluvčí firmy Jaromír Krišica. O změně majitele odmítl hovořit. Není ani jasné, jak dlouho ocelárna tentokrát pojede.

Pavlína Daňková
Zdroj: ČT24

Co se děje v Evrazu se snažila zjistit redaktorka Pavlína Daňková. „Vedení společnosti ani odboráři nechtějí odpovědět na otázku, jak dlouho bude ocelárna fungovat. Hovořili jsme pouze se zaměstnanci, kteří řekli, že mají mít práci zatím dva měsíce,“ uvedla Daňková. Dodala, že také vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava potvrdilo, že je s Evrazem dohodnuto do konce února. Dodává ocelárně surové železo.

Vstup Pavly Daňkové k situaci v EVRAZu (zdroj: ČT24)

Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku, v současnosti zaměstnává tisíc a sto lidí. Firma patří největší ruské ocelárně Evraz. Ta se jí chce nyní, v době krize ocelářství v Evropě, které ztratilo některá z odbytišť a je předimenzované, zbavit. Podle posledních informací z prosince minulého roku má Evraz pro českou divizi kupce - ruskou banku Vněsekonombank. Pak by se jí měl ujmout nový strategický investor. Podle deníku Insider by to mohl být ostravský podnikatel Zdeněk Trojek, který má šrotařskou firmu, jež patří k největším dodavatelům vítkovických železáren. O koupi měl jednat společně s pražským obchodníkem Martinem Ulčákem. Zájem má prý i ukrajinská skupina IUD. Nového majitele očekávají s velkou nadějí zaměstnanci i odboráři českého Evrazu, kteří jsou už od dubna ve stávkové pohotovosti. Pokud se něco nezmění, továrna pravděpodobně skončí a lidé přijdou o práci. Úřad práce nemá informace, že by se chystalo hromadné propouštění.