Studenti VŠB-TUO staví letadlo, které bude měřit stav ovzduší

Ostrava – Bezpilotní letadlo, které bude měřit kvalitu ovzduší, postavila v rámci své bakalářské práce čtveřice studentů programu Technologie letecké dopravy. S projektem začali  na Vysoké škole báňské před půl rokem a dokončit ho chtějí během několika týdnů.

Bezpilotní letadlo bude mít rozpětí křídel tři metry, váhu osm kilogramů a rychlost až osmdesát kilometrů v hodině. Nebude ale bojovat s teroristy ani monitorovat fotbalové fanoušky, ale zkoumat vzduch nad Ostravou. Vysoká škola báňská za něj nemusela utrácet horentní sumy. Sami studenti načrtli loni v květnu první plány letadla, které zatím stálo přibližně osmdesát tisíc korun.

„Cílem je měřit v trojrozměrném prostoru znečištění ovzduší. Ale hlavní cíl pro mě jako pro učitele na vysoké škole je dát dohromady tým studentů, kteří by pracovali společně,“ uvádí vedoucí projektu Petr Jančík.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Přístroje do letadla studenti hledali a nakupovali na internetu. Některá zařízení jsou dokonce prototypy. Například anténa, která zajišťuje okamžitý on-line přenos dat. „Mělo by to zajistit FULL HD přenos obrazu a zajistit přenos všech veličin z našich senzorů v reálném čase až do pěti kilometrů,“ vysvětluje student Aleš Stuchlík. Letadlo se dá pilotovat dvěma způsoby. Buď vysílačkou, nebo mu pilot zadá trasu přímo z počítače.

Bezpilotní letouny u nás ještě nemají přesně upravená pravidla provozu, a tak jej mohou studenti zkoušet bez povolení zatím jen v omezených podmínkách. „Musíme si vybírat místa, kde to nikoho neohrozí. Místa která jsou neosídlená,“ dodává student Tomáš Zavacký.

Studenti by chtěli dokončit letoun v lednu, aby s ním stihli vzlétnou ještě během této smogové sezony.