Vláda připravila program na podporu regionů s vysokou nezaměstnaností. Nabízí 200 tisíc na pracovní místo

Praha – Vláda připravila program na podporu regionů s vysokou nezaměstnaností. Podnikatelé, kteří míří do těchto oblastí, budou moct získat až 200 tisíc korun na nového pracovníka. Má to však podmínku - zachování pracovního místa po dobu pěti let. Vláda si od tohoto kroku slibuje vytvoření 800 pracovních pozic každý rok.

V regionech, které sužuje nedostatek práce, má kromě rekvalifikačních kurzů pomoct i nová politika vlády – peníze pro zaměstnavatele. Na investiční pobídky slyší i zahraniční firmy. „Kdyby Česká republika firmě Hyundai nenabídla investiční pobídky, tak by je zcela jistě ochotně nabídlo Polsko nebo jiná země v okolí a ten závod vůbec nemusel vzniknout,“ vysvětlil mluvčí Hyundai v ČR Petr Vaněk.

Investiční pobídky v krajích s vysokou nezaměstnaností postupem času ochabovaly a z hranice 200 000 korun spadly na 50 000. S tímto propadem se však propadl i zájem investorů. Nyní se zdá, že by se situace mohla opět zvrátit. „Víme o čtyřech až pěti investorech, kteří zvažují, jestli půjdou do Polska, na Slovensko nebo do České republiky a toto by mohl být ten zlom,“ doplňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček.

Zvýšená podpora se vyplatí i rozpočtu – ten totiž ušetří nejen na dávkách pro nezaměstnané, ale také zvýší své příjmy. Podnikatelské svazy ale upozorňují, že by bylo třeba zjednodušit administrativu a zkrátit dobu nutnou pro zachování dotovaného místa na tři roky. Pět let je totiž podle nich během recese příliš dlouho.

Vláda láká investory do regionů s vysokou nezaměstnaností (zdroj: ČT24)