Šantovka Tower: Kraj prověří souhlasné stanovisko magistrátu

Olomouc - Olomoucký krajský úřad prověří postup Magistrátu města Olomouce, jehož památkáři dali souhlas k plánované stavbě výškové budovy Šantovka Tower poblíž historického centra města. O kontrolu stanoviska olomouckých úředníků požádal hejtmanství Národní památkový ústav.

Stanovisko magistrátních památkářů se liší od doporučení Národního památkového ústavu. Jejich rozhodnutí je důležité pro investora Šantovky, může díky němu pokračovat v přípravě kontroverzního záměru.

Hejtmanství si od magistrátu vyžádalo spisový materiál a na sklonku loňského roku rozhodlo, že zahájí přezkumné řízení, na které má lhůtu šedesát dnů. „Rozhodnutí lze očekávat do 30. ledna. Výsledkem řízení může být potvrzení původního stanoviska magistrátu, jeho změna nebo zrušení,“ Informoval Ivo Heger z tiskového oddělení krajského úřadu.

Šantovka
Zdroj: ČT24

Vedení olomoucké pobočky Národního památkového ústavu tvrdí, že stanovisko magistrátních úředníků, které připouští stavbu budovy Šantovka Tower na území ochranného pásma městské památkové rezervace, může být v rozporu s několika ustanoveními správního řádu. „Důvodem pro podání podnětu k přezkumu jsou vážné pochybnosti o tom, zda přijaté stanovisko je zákonné,“ řekl ředitel olomoucké pobočky ústavu František Chupík.

S projektem Šantovka Tower přišla společnost SMC Development. Budova v sousedství nového nákupního centra Galerie Šantovka má mít dvacet dva pater. Firma odhaduje náklady na stavbu na čtyři sta milionů korun. Pokud SMC Development získá potřebná povolení, chce začít stavět ještě letos.

Připravovaná stavba budí velké emoce. Kromě památkářů vyjadřují nesouhlas stovky dalších lidí, kteří už podepsali petici. Proti záměru se vyjádřila také například Filozofická fakulta Olomoucké univerzity, odmítavý názor dává najevo sdružení Za krásnou Olomouc. Odpůrci tvrdí, že výšková budova by nenávratně poškodila unikátní panorama historického centra Olomouce. Šantovka Tower má měřit sedmdesát pět metrů a má tak být stejně vysoká jako věž historické radnice. V Olomouci jsou už dvě nové výškové budovy. Nový územní plán, který však ještě nezačal platit, s dalšími výškovými budovami u městské památkové rezervace zapsané v seznamu UNESCO nepočítá. Proti jejich stavbě se při přípravě územního plánu vyjádřilo ministerstvo kultury.

Investoři odmítají, že by jejich mrakodrap jakkoliv narušil krásu historické Olomouce. „Pokračujeme v přípravách. Nezávazný posudek magistrátu nám dal za pravdu. Trváme na tom, že Šantovka Tower do Olomouce patří. Je kolem toho zbytečná hysterie," řekl zástupce investora Richard Morávek.

Vydáno pod