Až třetina poboček České pošty může skončit

Moravskoslezský kraj – V obcích po celé republice lidé podepisují petice proti rušení venkovských pošt. Podle návrhu Českého telekomunikačního úřadu by totiž stačilo, kdyby bylo pošt o třetinu méně. V Moravskoslezském kraji by to znamenalo úbytek více než sta poboček. Pro zachování současného stavu se zatím podařilo nasbírat přes 50 tisíc podpisů.

Kvůli placení složenek, posílání dopisů a balíků nebo vybírání důchodů by museli obyvatelé obce Rybí na Novojičínsku jezdit až deset kilometrů daleko. „Půl hodinu trvá cesta tam i zpět, půl hodina se stráví někde ve frontě, to máte dvě hodiny jen kvůli cestě pro dopisy,“ uvádí starostka Rybí Marie Janečková (nez. za KDU-ČSL).

Už v létě se otevírací doba pošty v Rybí zkrátila na tři hodiny denně. Zájem o její služby je přitom ze stran obyvatel velký. „Já se tady rozhodně nenudím, dokonce jsou i dny, kdy tady lidé stojí i ve frontách,“ tvrdí poštovní úřednice v Rybí Ludmila Němcová.

K petici se připojili lidé z více než čtyř set obcí. Zapojili se i tam, kde rušení pošty nehrozí, jako například v Jistebníku. Vedení obce se podařilo nasbírat kolem pěti set podpisů. „Letos to je tak a příští rok to bude jinak, takže pak se možná začnou rušit další. Máme obavy z toho, že to není konec,“ vysvětluje starosta Jistebníku Josef Voral (nez.).

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

V České republice by mohla skončit až třetina pošt. V současné době v zemi funguje přes 3 200 poboček a podle Českého telekomunikačního úřadu by stačilo, kdyby jich bylo pouze 2 100. Ohrožené jsou hlavně pošty v malých obcích bez matriky a bez 2. stupně základní školy.

„Vyhláška i návrh nařízení vlády stanoví pouze minimální počet poboček, neznamená to, že by podle stanovených dokumentů měla Česká pošta zrušit byť jen jedinou pobočku,“ poznamenává mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina. „Do současné chvíle zatím rozhodnutí nepadlo. My každopádně vyčkáváme, jaké to rozhodnutí bude, a podle toho se potom zařídíme,“ dodává mluvčí České pošty Marta Salicharová.

Jedním z řešení by bylo, kdyby se pošty v malých obcích převedly do obchodů, restaurací nebo na obecní úřady. Tento model už funguje ve 112 obcích, v Moravskoslezském kraji třeba v Bernarticích nad Odrou.