Přibývá řidičů, kteří jezdí pod vlivem drog

Prostějov – Ze statistik prostějovské policie vyplývá, že řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem toxických látek, přibylo dvojnásobně. Od začátku loňského roku do listopadu to policisté zjistili u 135 řidičů. V roce předešlém šlo přitom o pouhých 69 případů. Podle odborníků může za vyšší počet i fakt, že se policisté na řidiče pod vlivem drog stále více zaměřují.

Řidiči pod vlivem marihuany se zpomalí dvě nejdůležitější schopnosti: rychlost a přesnost reagování. „Já bych to přirovnal k hraní počítačové hry, kdy si někdo myslí, že suverénně projede, že se vyhne. Má pocit, že všechno zvládá i ve vysoké rychlosti a zapomíná na to, že má potlačenou psychiku,“ uvádí koordinátor Besipu pro Olomoucký kraj Miroslav Charouz.

Před třemi lety skončila tragicky nehoda v Karviné, při které zemřelo pět lidí. Jeden z řidičů byl opilý, druhý byl pod vlivem drog. Právě na řidiče pod vlivem drog se policisté v Olomouckém kraji v roce 2013 zaměřili. A podobně tomu bude i letos. „Testy na omamné a psychotropní látky u kontrolovaných řidičů byly nejčastěji pozitivní na amfetaminy, metamfetaminy a cannabis,“ informuje policejní mluvčí Okresního ředitelství v Prostějově Irena Urbánková.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Podle dopravních expertů číslo zvyšuje i fakt, že toxické látky v těle zůstávají mnohem déle než alkohol. „Člověk, který požije alkohol, si projde stádiem střízlivění a potom v klidu sedne za volant. Ale člověk, který požil drogu, si neuvědomuje, že mu tato droga přetrvává v těle podstatně déle,“ upozorňuje Miroslav Charouz.

Pozitivní výsledek testu tak mohou mít i řidiči, kteří sednou za volant třeba několik týdnů po vykouření marihuanové cigarety.

Vydáno pod