Nové silnice v kraji nebudou. Zato se otevře trať na letiště

Moravskoslezský kraj – Motoristé se letos v Moravskoslezském kraji sice nedočkají žádného nového úseku silnice, na podzim ale vyjedou první vlaky na mošnovské letiště. V létě začne také stavba důležitého obchvatu Třince.

V Moravskoslezském kraji jako v prvním regionu v zemi lidé dojedou vlakem přímo k letištní budově. Za pětikilometrovou trať kraj zaplatí téměř 600 milionů korun. „Předpokládaná doba realizace je do listopadu roku 2014. Poté bude následovat zkušební provoz tak, aby mohla být osobní železniční doprava spuštěna začátkem jara 2015,“ upřesňuje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ivan Strachoň (KSČM).

To řidiči se letos na žádného nového úseku silnice nedočkají. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by chtělo alespoň dokončit rozestavěnou křižovatku na začátku silnice R48 v Rychalticích. Práce tam zastavil spor o vyvlastnění klíčových pozemků. Nyní jej řeší soudy a silničáři doufají, že letos silnici dokončí. „Jsme o tom pevně přesvědčeni. Předpokládáme, že všechna soudní řízení skutečně proběhnou v dohledné době,“ potvrzuje projektová manažerka ŘSD Ostrava Irena Krzyžánková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Kraj chce letos do oprav silnic investovat téměř 1,2 miliardy korun i z evropských fondů. Rekonstrukcí projdou nejhorší úseky v regionu. Zbrusu novou silnici začne stát stavět u Třince. Na dlouho očekávaném obchvatu proběhnou už od příštího týdne první přípravné práce. Stavba nahradí průtah částmi Nebory, Oldřichovice a Bystřice.

Ředitelství silnic a dálnic zatím nepočítá s tím, že by měla v tomto roce začít stavba obchvatu Frýdku-Místku. Naopak téměř jeden a půl miliardy se letos prostaví mezi Ostravou a Mokrými Lazci na silnici I/11.