Nový rok na horách? Krakonoš je na sníh skoupý, Praděd přinesl mlhu

Černá hora/Praděd – Strážci českých a moravských hor první den nového roku oslavili svérázně a po svém. Krakonoš mnoho sněhu českým lyžařům nepřinesl, a ze svahů se tak mohli spustit jen díky umělému zasněžování. Děd Praděd naopak zahalil nejvyšší vrchol Jeseníků do mlhy a větru, a zdejším turistům tak poněkud ztížil tradiční novoroční túru.

KRKONOŠE: Silvestr v Krkonoších slavily tisíce lidí, a přestože se teplé se teplé počasí výrazně podepsalo na kvalitě sjezdovek, mnozí lyžaři neporušili tradici a první den nového roku strávili na svahu. Vedle Čechů do Krkonoš ve velkém zavítali také Poláci, Dánové, Holanďani nebo Němci.

Sjezdovky na Černé hoře pokrývá 30 centimetrů sněhu a správci lyžařských areálů se ho snaží co nejdéle udržet. Mimořádné teplo – letošní Vánoce patřily mezi nejteplejší za posledních sto let (čtete víc) - jim ale nedovoluje, aby sněhová děla nechali trvale v provozu. „Určitě bychom si to představovali jinak lépe, bohužel nám počasí nepřeje, snad se v příštích dnech zlepší,“ řekl provozovatel černohorského lyžařského areálu Petr Hynek.

BESKYDY: Sněhová pokrývka se kvůli oblevě ztenčila i ve střediscích na Vsetínsku, některá dokonce přerušila provoz. Lyžuje se stále například ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. „Na Silvestra to bylo slušné a na Nový rok horší. Oproti minulým letům je ale návštěvnost slabší,“ uvedl provozovatel skiareálu v Karolince Jan Dudek. „Podmínky jsou velice špatné, na hranici sjízdnosti,“ mínil i provozovatel areálu Rališka v Horní Bečvě Josef Vaníček. Také na Rališku dnes přijelo méně lidí než na Silvestra, kdy byla návštěvnost mírně podprůměrná.

JESENÍKY: Již po čtyřicáté proběhl novoroční turistický výstup na horu Praděd, túru ovšem návštěvníkům Jeseníků komplikovaly nepříznivé klimatické podmínky – tři stupně pod nulou, mlha a silný vítr. Na samém vrcholu na ně čekali nejen turistické odznaky a pohlednice s novoročním pamětním razítkem, ale i samotný ochránce Jeseníků, děd Praděd: „Vítáme všechny účastníky, kteří tady jsou, a jsme rádi, že i v tomto sychravém foukavém počasí přišli k nám nahoru.“