Novoroční ohňostroje lákají na golema i hudební velikány

Praha - První leden už tradičně znamená pro obyvatele velkých českých měst taky novoroční ohňostroj. O ten letos nepřijdou nejen Pražané, ale ani obyvatelé Brna nebo Ostravy. A těšit se mohou i na novinky, zatímco v Praze se ohňostroj vrátil na tradiční Letenskou pláň a slibuje přenést diváky do tajemných časů rudolfínské Prahy, Brňané si během hudebně laděného ohňostroje připomenou 160 let od narození Leoše Janáčka.

„Ohňostroj bude trvat 15 minut, bude se skládat z 10 částí a bude postupně gradovat. Bude se věnovat době císaře Rudolfa II., takže se můžeme těšit třeba na golema,“ láká na pražský ohňostroj mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Z hladiny Vltavy se pražský ohňostroj vrací na Letnou

Ohňostroj se po několika letech přesouvá z hladiny Vltavy zpět na tradiční Letenskou pláň. Důvodem je nejen bezpečnost vltavských labutí a návrat k tradici, ale i nejlepší výhled na ohňostroj z centra města. „Zjistili jsme, že výhled z této oblasti je nejlepší,“ potvrdil Wolf.

Ohňostroj nezačne hned po půlnoci, ale až v podvečer Nového roku, konkrétně minutu po šesté. Toto načasování si přede dvěma lety odhlasovali Pražané. „Aby se mohli přijít podívat i s dětmi,“ vysvětlil Wolf.

V souvislosti s konáním ohňostroje bude omezena městská hromadná doprava po obou březích Vltavy, naopak linky metra budou posíleny. „S největší pravděpodobností budou uzavřeny i mosty, protože v minulých letech bylo lidí opravdu hodně,“ upozornil Wolf s tím, že s omezením by měli Pražané počítat zhruba hodinu před začátkem ohňostroje a hodinu po jeho skončení. Město přijde ohňostroj zhruba na 1,5 milionu korun.

Brněnský ohňostroj bude letos hudební

V Brně ohňostroj zahájí nejen kalendářní rok 2014, ale i rok Leoše Janáčka. Není tak divu, že ohňostroj nazvaný „Doteky hudebních velikánů“ bude doprovázet i hudební složka. Brno ale připravilo na Nový rok program mnohem rozmanitější, lidé tu mohou navštívit zoologickou zahradu i hvězdárnu, v deset hodin se sjedou cyklisté na Náměstí svobody. Samotný ohňostroj pak začne v 18 hodina na Špilberku a celodenní program ukončí novoroční koncert brněnské filharmonie od 20:00 v Janáčkově divadle. Za celodenní program zaplatí město Brno zhruba 600 000.

Ignis Brunensis 2013
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Na ostravský ohňostroj se sjíždějí lidé z celého kraje

Novoroční ohňostroj se v Ostravě již tradičně koná na kruhovém objezdu v Hrabůvce. Poprvé ohňostroj Ostravští odpálili před sedmi lety a zájem o něj je každoročně velký, na ten minulý se přišlo podívat 14 000 lidí nejen z Ostravy, ale i z okolí. „Jezdí k nám lidé z celého kraje,“ potvrdil mluvčí Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih Michael Kutty. Město za ohňostroj zaplatí zhruba 300 000.

Novoroční ohňostroje lákají na golema i hudební velikány (zdroj: ČT24)
Vydáno pod