Olomoucký biskup požehnal koledníkům. Tříkrálová sbírka je přede dveřmi

Přerov – Stovkám koledníků dnes v kostele svatého Vavřince v Přerově požehnal biskup Josef Hrdlička. Zahájil tak další ročník už tradiční Tříkrálové sbírky, která patří k největším akcím svého druhu v České republice. Letos koledníci v jejím rámci vybrali více než šestasedmdesát milionů korun.

V pláštích a s korunou na hlavě dorazila do kostela svatého Vavřince v Přerově většina z tří set koledníků, kteří už za několik dnů vyjdou do ulic měst a obcí olomoucké arcidiecéze. Slavnostní mši sloužil olomoucký biskup Josef Hrdlička, který také koledníkům požehnal.

Tříkrálová sbírka s letopočtem 2014 je už čtrnáctou v pořadí. Olomoucká arcidiecéze zahrnuje Olomoucký a část Zlínského kraje. Po Novém roce budou na jejím území koledovat více než čtyři tisíce tříčlenných skupinek, většinou dětí v doprovodu dospělého.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Tříkrálová sbírka vznikla v roce 2000 na popud olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. S každým dalším ročníkem přitom solidarita lidí roste. „Myslím si, že to je právě díky tomu, že lidé znají práci Charity a vědí, jak Charita pracuje a pomáhá,“ uvádí koordinátor tříkrálové sbírky z Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil.

Peníze ze sbírky jsou určeny na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí z regionů, kde se sbírka koná. Deset procent výnosu pak každoročně putuje na humanitární pomoc do zahraničí.