Na Odersku přibudou turistická lákadla

Odry – Jedny z posledních dotací, které rozdělil regionální operační program, poputují například na novou rozhlednu v místní části Oder – Pohoři, která bude ve tvaru strážní věže, nebo na muzeum česko-německého porozumění přímo v Odrách. Téměř 10 milionů korun na ně pošle Evropská unie.

Ještě po válce vyhlídka v Pohoři stála, nyní je na jejím místě jen holá pláň s křížkem. Do konce září bude ale cestu do Oder hlídat nová rozhledna. „Především bude vidět na celou Ostravu, ale také na Beskydy. V případě dobrého počasí je vidět i Praděd,“ uvádí starosta Oder Pavel Matůšů (KDU-ČSL). „Město má ve znaku strážní věž, takže jsme usoudili, že by bylo vhodné postavit někde v okolí Oder rozhlednu, která by byla vlastně i symbolem znaku, který město má,“ dodává.

Stavba doplní budovanou turistickou trasu z Pohoře do Oder, na které už radnice opravuje třeba studánky. Rozhledna vyjde na 2,7 milionu korun, evropská dotace je o půl milionu nižší.

Zájemce o minulost Oderska by pak mělo přilákat nové muzeum přímo v centru města. Vyroste v něm expozice česko-německého porozumění. V regionu žilo před odsunem přes 90 procent německy mluvících obyvatel.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Nadšenci z oderského spolku Rolleder už opravili vedlejší budovu bývalé městské katovny. S budoucím muzeem česko-německého porozumění vytvoří jeden funkční celek. „V tom prostoru bude takový typický byt sudetského Němce, obyčejného člověka, který tady žil. V podkroví hospodářských budov budou expozice fotografií a dobových předmětů,“ vysvětluje člen Muzejního spolku Rolleder Zdenek Mateiciuc.

Muzeum přitom původně vzniknout nemělo, správce evropských fondů téměř 6 milionů ještě před měsícem neměl. Ovšem jiný příjemce se své dotace vzdal, a tak úředníci peníze rozdělovali znovu. „Aktuálně uvolněná evropská dotace 129 milionů korun je jedna z posledních na turistické atraktivity v našem kraji. Prozatím nevíme, jak to bude po roce 2014,“ tvrdí mluvčí Úřadu regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Kvůli slučování regionálních operačních programů je možné, že se o dotacích na rozvoj regionu nebude rozhodovat v Ostravě, ale na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Vydáno pod