Počasí na Nový rok: Na horách sluníčko, v nížinách zataženo

Praha – Pokud si chcete užít na Silvestra a Nový rok slunečné počasí, budete nejspíš muset vyrazit do hor. Meteorologové totiž pro příští dny slibují inverzní počasí s nízkou oblačností. V nížinách tak bude zataženo s občasným mrholením, na horách naopak jasno či polojasno.

Ranní teploty budou po oba dny mezi dvěma a minus dvěma stupni, meteorologové proto varují před ledovkou, která by mohla potrápit hlavně řidiče na Moravě a na Vysočině. Odpoledne teploty vystoupají ke třem stupňům, při vyjasnění až k pěti stupňům.

Řidiči, pozor: na Silvestra hrozí ledovka

Na Moravě a Vysočině se bude na Silvestra ráno tvořit ledovka, varují meteorologové. Výstraha platí pro kraje Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Vysočinu, a to od brzkého rána do oběda, kdy se má začít oteplovat. Místy budou silnice a chodníky klouzat i na Nový rok a ve čtvrtek.

  • „Během dopoledne se bude pozvolna oteplovat a kolem poledne už budou teploty vzduchu převážně nad nulou, proto očekáváme, že tvorba ledovky bude během dopoledne ustávat,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové doporučují řidičům i chodcům, aby si dali pozor na kluzké silnice a chodníky. Doporučují rovněž při jízdě autem sledovat dopravní zpravodajství.

Mráz
Zdroj: Matthias Bein/ČTK/Picture Alliance

Od čtvrtka bude oblačno až zataženo s občasným deštěm, a to i v horských oblastech. Ranní teploty by měly oba dny kolísat mezi třemi a minus jedním stupněm, přes den se oteplí na nulu až čtyři stupně, při vyjasnění může teplota vystoupat až k osmi stupňům. O víkendu by mohlo být o něco lépe, srážek předpokládají meteorologové méně a teploty by se mohly pohybovat kolem šesti stupňů. Sněhu se tak nejspíš ani na počátku nového roku nedočkáme, na horách spíš bude kvůli vysokým teplotám postupně ubývat.

Silvetr v Čechách láká cizince, připravují se i hasiči a policisté

Bez ohledu na počasí míří do Čech oslavit poslední den roku kolem dvou set tisíc cizinců. Podle studie společnosti Mag Consulting by tržby restaurací a hotelů mohly dosáhnout rekordních třinácti miliard korun. Nejvíce hostů – asi 65 tisíc – přijede z Ruska. Část návštěvníků prý přilákalo oslabení koruny. Zahraniční turisté nejčastěji tráví přelom roku v Praze, populární destinací jsou taky Karlovy Vary.

Poradit si s přívalem návštěvníků tak budou muset nejen hoteliéři, ale také policisté a záchranáři - kvůli popáleninám i potyčkám mají na Silvestra tradičně plné ruce práce.Třeba na jednom z nejbouřlivejších míst v Česku - Václavském náměstí - bude kolem stovky policistů. A speciální opatření chystá i pražská záchranka. Pozadu nezůstanou ani záchytky. Některé kvůli loňským zkušenostem dokonce navýšily kapacity.