Silvestrovských ohňostrojů ubývá

Moravskoslezský kraj – Ohňostrojů, které na Silvestra přesně o půlnoci ozáří oblohu, v kraji ubývá. Důvody jsou různé. Některá města šetří, jiná chtějí vyjít vstříc rodinám s dětmi, a proto odpálí ohňostroj až na Nový rok v podvečer.

Ve většině měst v kraji bude silvestrovská půlnoc bez ohňostroje. V Karviné spojili ohňostroj se zahájením a závěrem vánočního jarmarku. V Opavě byl letos ohňostroj mikulášský. Vítkov a Nový Jičín letos vyšli vstříc rodinám s dětmi a ohňostroj sice odpálí na Silvestra, ale o několik hodin dříve.

„Občané Nového Jičína o ohňostroj nepřijdou, ale letos jsme ho naplánovali na osmou hodinu večerní. Před ním budou na radniční věži promítány ty nejdůležitější mezníky v dějinách Nového Jičína, neboť Nový Jičín slavil 700 let od první písemné zmínky,“ uvedla tisková mluvčí Městského úřadu v Novém Jičíně Marie Machková.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Frýdek-Místek patří k městům, které tradici půlnočního ohňostroje stále dodržují. „Ohňostroj u nás bude odpálen už tradičně přesně o půlnoci, a to ze tří míst podél břehu řeky Ostravice. Bude vytvářet různé obrazce a výškové finále bude trvat zhruba dvanáct minut,“ informovala mluvčí Magistrátu města Frýdek-Místek Jana Matějíková.

Půlnoční ohňostrojovou tradici drží také Havířov. Naopak Ostrava žádný ohňostroj neorganizuje, jednotlivé obvody si oslavy plánují samy.

Každoroční a tradiční je také nákup pyrotechniky pro domácí použití. „Pokud si lidé koupili pyrotechniku, tak by ji měli mít uskladněnou na suchém, temném místě, v dostatečné vzdálenosti od různých vánočních svíček, topení nebo sporáků,“ upozorňuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Petr Kůdela.

Podle hasičů by lidé měli odpalovat petardy nejlépe na volném prostranství. Měli by se držet dále od stromů, aut a panelových domů. Balkóny jsou totiž místo, kde od petard často vznikají požáry.

Vydáno pod