Miliony z evropských fondů na opravy kostelů

Moravskoslezský kraj – Moravskoslezský kraj dostal z evropských fondů 170 milionů korun na opravu kostelů. Za tyto peníze se podařilo zrekonstruovat 25 církevních památek. Zatímco opravy v Hlučíně a ve Frenštátě pod Radhoštěm jsou už téměř hotové, kostely v Krnově a ve Vítkově dostanou nový kabát až příští rok.

Téměř sto let ční nad vítkovským náměstím novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie. Že potřebuje novou střechu, je patrné už i na vnitřních stěnách. Specifická je jeho jutová, v sádře namočená klenba. „Technologie té klenby je udělána tak specificky, že je obava, aby se při opravě nestala nějaká škoda,“ uvedl zastupitel Vítkova Josef Prusek (KDU-ČSL). Tesaři vymění i dřevěné žaluzie, které ochrání zvony například před sněžením.

Před dokončením je oprava kostela sv. Jana Křtitele ve Frenštátě pod Radoštěm. V samotné špici kostela našli tesaři schránku a v ní dokumenty, které se momentálně restaurují. Lidé by je měli mít možnost vidět na konci května.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Stavebníci zanedlouho obsadí i kostel sv. Martina v Krnově. V rámci rekonstrukce opraví i schodiště, po kterém se lidé dostanou i na ochoz kostelní věže.