Vánoce – stovky výjezdů hasičů i policistů

Moravskoslezský/Olomoucký kraj – Hasiči měli letos o vánočních svátcích nejvíce výjezdů za posledních pět let. Kvůli silnému větru museli během tří dnů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji vyjíždět téměř třistakrát. Nejčastěji zasahovali v Beskydech. Přesto se ale shodují, že to byly jedny z nejklidnějších Vánoc. Díky vysokým teplotám se totiž téměř nebouralo a ani v jednom z krajů nedošlo k vážným zraněním.

Letošní svátky byly pro hasiče netypické, zaměstnala je totiž hlavně vichřice, popadané stromy a uvolněné střechy. „Na druhý svátek vánoční vyjížděli do Kojetína k události, kdy vítr odnesl polovinu střechy rodinného domu,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. Hasiči na místě zasahovali šest hodin, nikdo se naštěstí nezranil.

I přes vichřici patří letošní svátky k nejklidnějším za poslední roky. A to i z pohledu policistů. „Policisté vyjížděli ke čtyřiadvaceti dopravním nehodám. Jednalo se o nehody bez zranění nebo s lehkým zraněním. Vánoce byly klidnější, je také možné, že je to díky počasí. Nebylo náledí, ani mlhy, silnice byly většinou suché,“ informovala mluvčí Policie ČR Olomouckého kraje Marta Vlachová.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Padaly teplotní rekordy, v Olomouckém kraji rovnou na třech místech. Nejtepleji bylo na Štěpána, a to v Přerově, kde naměřili 11,5 stupně. Padl tak třicet let starý teplotní rekord. V noci na dnešek navíc teplota vůbec neklesla pod osm stupňů. Rekordy padly i na stanici v Jeseníku nebo v Bělotíně, v Moravskoslezském kraji pak v Opavě, Bohumíně, Mošnově a v Ostravě-Porubě, kde bylo dokonce 13 stupňů.

Podobné počasí vydrží i v následujících dnech. Teploty zůstanou nad nulou a silný vítr zatím foukat nepřestane. Hasiči proto vůbec nedoporučují vcházet do lesů. „Silný vítr fouká už celý týden, stromy mohou být poškozené a může dojít k jejich pádu,“ varuje Vladimíra Hacsiková.

V Jeseníkách a Beskydech může v sobotu rychlost větru dosáhnout až110 kilometrův hodině.