Moravská Ostrava chce na Jiráskově náměstí zřídit tržiště

Ostrava – Radnice centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz má v plánu zřídit tržiště na Jiráskově náměstí. V prostoru, který je známý také pod názvem Kuří rynek, se trhy konaly například v poválečném období. Radnice v současné době hledá provozovatele.

Rada městského obvodu už vyhlásila záměr trhy obnovit. Měly začít fungovat příští rok. „Chceme vyjít vstříc těm lidem, kteří volají po zrušených stáncích z nedalekého Masarykova náměstí. Dodáme naše dřevěné stánky, a zajistíme tak možnost nákupu sezónního zboží,“ uvedla místostarostka centrálního obvodu Petra Bernfeldová.

V nabídce by podle místostarostky mělo být především ovoce, zelenina, sýry, masné výrobky, koláče, květiny, ořechy, med a podobně. Radnice dá provozovateli k dispozici minimálně čtyři dřevěné stánky, které nyní slouží na vánočních trzích, a celoročně je umístí právě na Jiráskovo náměstí.

Jiráskovo náměstí alias Kuří rynek
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

„Chceme takto přispět i k oživení samotného centra města a rozšíření nákupních možností pro obyvatele této lokality i její návštěvníky,“ vysvětlila Bernfeldová. Hlavním kritériem pro výběr provozovatele bude nabízený sortiment zboží, navrhovaná cena pronájmu, reference, otevírací doba stánků a jejich počet.

Jiráskovo náměstí v Ostravě, mezi Ostravany známé také jako Kuří rynek, je menší náměstí poblíž známějšího centrálního Masarykova náměstí. Jde o prostor ve tvaru čtyřúhelníku ohraničený převážně historickými budovami, z nichž pět je zapsáno mezi kulturní památky.