Hasiče v Olomouckém i Moravskoslezském kraji zaměstnával především vítr

Olomouc/Ostrava – Hasiče v Olomouckém kraji zaměstnal o Štědrém dnu především vítr. Z třinácti výjezdů likvidovali v sedmi případech následky silného větru, zejména popadané stromy. Také moravskoslezští hasiči museli řešit nadprůměrný počet událostí, který souvisel zejména se silným větrem.

V obcích Protivanov, Bělkovice Lašťany a Bílá Voda museli hasiči odstraňovat spadlý strom z komunikací. „V Jeseníku hasiči pořezali silnou větev, která ohrožovala chodce nad přechodem pro chodce,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

V Jindřichově na Šumpersku spadl strom na dráty elektrického vedení, které poté dopadly na střechu rodinného domu. „Hasiči povolali energetiky a po vypnutí proudu strom pořezali a dráty ze střechy domu sundali,“ dodala Hacsiková.

V Olomouci na Žižkově náměstí opadávala omítka jedné z budov. Hasiči ji proto sundali a místo zajistili páskou. V místní části Olomouce Černovír se vlivem silného větru uvolnil plech. Hasiči také ve čtyřech případech otevírali byt a dvakrát asistovali u dopravní nehody. Nemuseli likvidovat žádný požár.

I moravskoslezští hasiči zažili kvůli větru perný Štědrý den

Moravskoslezští hasiči museli řešit nadprůměrný počet událostí, který souvisel zejména se silným větrem. Ten nejvíce řádil v Beskydech. Profesionální i dobrovolní hasiči zasahovali ve 107 případech, což je čtyřikrát více než ve stejný den loňského roku.

Mluvčí Marek Gašparín upřesnil, že hasiči během Štědrého dne pomáhali u třinácti požárů a šesti dopravních nehod. Osmaosmdesát zásahů se pak týkalo takzvané technické pomoci. „Z 88 technických pomocí mělo 67 souvislost se silným větrem, který lámal stromy a větve stromů, které pak padaly na komunikace, dráty elektrického vedení nebo domy. Silný vítr rovněž uvolňoval krytiny střech a reklamní panely,“ uvedl Gašparín.

Zlínští hasiči měli téměř sto výjezdů
Zdroj: ČT24/HZS Zlínského kraje

Kvůli silnému větru hasiči nejčastěji vyjížděli na Frýdecko-Místecku, kde měli 39 zásahů, naopak nejmenší problémy vítr působil na Bruntálsku. „Hasiči naštěstí neevidují v souvislosti se silným větrem žádné zranění nebo usmrcení osob a zvířat,“ dodal Gašparín.

Z požárů šlo o požáry kontejnerů, lesních porostů a trávy a o požáry v obytných budovách. „Naštěstí se vesměs jednalo o požáry menšího rozsahu, při kterých nedošlo ke zranění ani usmrcení osob a při kterých nevznikla velká škoda,“ vysvětlil Gašparín. Také dopravní nehody, u nichž hasiči asistovali, se obešly bez úmrtí.