Vánoční teploty pokořily 40 let starý rekord

Praha - Na Štedrý den padaly po celé republice teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Bohumíně, kde rtuť vyšplhala ke 13,2 stupňů Celsia. Na Moravě ale také foukalo, silný vítr tam zaměstnal hasiče. Na severní Moravě vyvracel stromy, na Vsetínsku utrhl kusy střech. Jeden člověk byl zraněn, když na něj spadly větve. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od rána pro celé území Moravy a Slezska, na hřebenech hor by vichr mohl dosáhnout rychlosti až 125 km/h.

Na několika meteorologických stanicích v Česku padly teplotní rekordy. V Bohumíně-Záblatí, kde sledují teplotu 57 let, byl překročen rekord z roku 1973, který činil 12,4 stupně Celsia. V Ostravě-Porubě měří teploty 45 let a také zde byl dosavadní rekord z roku 1973 s hodnotou 11,2 stupně Celsia. V Kašperských Horách stanice zaznamenává teploty 60 let a dosavadní rekord pro dnešní den z roku 2000 tam činil rovných 12 stupňů Celsia. Podle meteorologů mohou teploty ještě slabě stoupat.

Nadále platí výstraha před silným větrem ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejsilněji fouká na horách. V Jeseníkách a v Beskydech se rychlost větru v nárazech pohybuje mezi 20 až 30 m/s (72 až 108 km/h), na hřebenech přesahují už od rána nárazy větru 30 m/s. Na Šeráku to bylo 33 m/s a na Lysé hoře 34 m/s. Mimo stanice může být vítr ještě silnější. „Očekáváme, že vítr bude ještě trochu zesilovat a není vyloučeno, že ve středu večer může i na jižní Moravě a Českomoravské vrchovině v nárazech dosahovat kolem 20 m/s,“ upozornili meteorologové.

Spadlé stromy na Zlínsku
Zdroj: ČT24/ČTK/HZS Zlínského kraje

Meteorologové vyzývají k opatrnosti především řidiče. Lidé by měli také upevnit volně položené předměty jako květináče či zahradní nábytek. „Výstraha platí až do čtvrtka do 12 hodin, pak předpokládáme, že během odpoledne vítr postupně zeslábne,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Petr Drobek.

Vítr lámal stromy a trhal střechy

Moravskoslezští hasiči už dnes kvůli větru vyjížděli ke dvěma desítkám případů. Odstraňovali především spadlé větve a vyvrácené kmeny. „Vítr začal foukat ráno. Během dopoledne a části odpoledne jsme zaznamenali 23 výjezdů. Nejednalo se o nic zásadního. Odstraňovali jsme stromy a větve,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

Podobná situace byla i na Zlínsku. Silný vítr dnes dopoledne například na Vsetínsku vyvrátil několik stromů. V Rožnově pod Radhoštěm zranily jednoho člověka padající větve, odvezla ho záchranka.

Zřejmě nejvážnější situace byla ve Vidči, kde spadlo pět stromů na silnici a zablokovalo ji. Kvůli poryvům větru zatím hasiči nemohli stromy ze silnice odstranit. „Stromy tam hrozily pádem na vysoké napětí, to nakonec nebylo zasaženo,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

Do Krásna nad Bečvou museli hasiči vyjet kvůli utržené střeše na panelovém domě, poté se tam uvolnila střecha i na objektu bývalé pily. V Hutisku-Solanci strom spadl v centru obce. Hasiči řešili také uvolněné plechy na střeše domu na náměstí ve Valašském Meziříčí nebo spadený strom v obci Branky.

Následky silného větru pocítily po poledni také další okresy Zlínského kraje. V Bojkovicích a Strání na Uherskohradišťsku spadl strom, podobný případ řeší i hasiči v Brumově-Bylnici na Zlínsku.

Vydáno pod