Varování meteorologů: Hrozí silná námraza a ledovka

Praha – Meteorologové varují před silnou námrazou na severu Moravy a Vysočině, na západě a severu Čech zase hrozí ledovka. Zítra pak bude náledí skoro po celém Česku. Několik centimetrů silná námraza se vytvořila na Českomoravské vysočině a také ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Kvůli popadaným stromům byly uzavřeny dvě silnice na Vysočině, problémy nastaly také při zásobování elektřinou – bez proudu bylo asi 200 lidí.

S výjimkou jižních Čech a jižní Moravy platí výstraha meteorologů na ledové jevy pro celé Česko. Od dopoledne se tvoří silná námraza v částech Olomouckého, Moravskoslezského kraje a Vysočiny a pro střední a severovýchodní Čechy platí výstraha na ledovku. Dosavadní výstrahy platí do šesti večer, potom ji ale vystřídá jiná výstraha, která se týká náledí. „V noci na sobotu se na povrchu vlhkých komunikací může místy vytvořit náledí. Na jihu, kde v průběhu pátečního dne předpokládáme menší četnost srážek, se vyskytne jen ojediněle,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha na náledí platí do sobotních 12 hodin v celé republice vyjma Jihočeského, Jihomoravského a Zlínského kraje.

„V noci na neděli 22. prosince počítáme s obnovováním inverze a zároveň zesilováním větru, zejména na severu území. V tomto případě není vyloučena tvorba nové námrazy,“ dodali meteorologové. Kvůli kluzkým cestám proto doporučují řidičům a chodcům obezřetnost, při oblevě je mohou ohrozit i padající kusy námrazy. Ta může také lámat větve stromů nebo trhat dráty elektrického vedení.

Na Vysočině byly problémy na železnici i silnicích, nešel ani proud

Až do odpoledne byly bez elektřiny dvě stovky domácností. Vedení popraskalo, když spadly sloupy vysokého napětí. Oprava se táhla, nakonec se ale podařilo dodávky obnovit před setměním. „Dodávku elektřiny se do obcí Křelov a Ruda u Velkého Meziříčí podařilo obnovit kolem 15:00. Lidé byli po výpadku bez proudu asi 18 hodin,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Kvůli popadaným stromům a sloupům byly také uzavřené dvě silnice na Třebíčsku a Žďársku. Zprůjezdnit je se podařilo rovněž až odpoledne. Bez komplikací nebyl na Vysočině ani provoz na železnici. V 05:30 padl strom do kolejiště mezi Sedlejovem a Třeští na Jihlavsku. Provoz na trati se podařilo obnovit krátce po 06:00. Bez proudu zůstává už od včerejška stále asi 200 odběrných míst ve dvou obcích u Velkého Meziříčí.

Meteorolog Michal Žák o hrozbě náledí (zdroj: ČT24)

Problémy na Vysočině nastaly již ve čtvrtek. Kolem 19:00 byly kvůli silné námraze a poškození elektrického vedení bez proudu podle odhadu energetiků asi tři čtvrtiny domácností Velkého Meziříčí na Žďársku, kde žije skoro 12 tisíc obyvatel. Během hodiny energetici zajistili dodávky z jiných trafostanic. "Bez proudu je však pořád asi 200 odběrných míst v obcích Křelov a Ruda u Velkého Meziříčí. Dělníci pracují na opravách poškozeného vedení.   

Při havárii spadlo poblíž Velkého Meziříčí celkem 13 stožárů, přes něž je vedena hlavní energetická tepna pro celou oblast. Distribuční společnost už ale zajistila zásobování elektřinou přes vedení nižšího napětí. Do doby opravy původního vedení vystaví montéři náhradní přenosovou trasu. Nouzové stožáry budou po nutných geodetických a statických přípravách vystavěny během několika dnů.

V Bystřici nad Pernštejnem spadl ve čtvrtek večer strom na zaparkovaný osobní vůz. Událost se obešla bez zranění osob. Popadané stromy komplikují dopravu na Vysočině i dnes. Asi 30 událostí v souvislosti s počasím řešili hasiči na Vysočině od dnešní půlnoci do 10:00. Celkový počet výjezdů tak od středy překročil stovku. „Nejvíce událostí stále řešíme na Žďársku a Třebíčsku,“ řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na některých místech museli hasiči ze silnic odstraňovat i několik vzrostlých stromů. Taková situace se stala například u obce Sviny, Tasova, Jívoví, Nových Dvorů nebo Polničky na Žďársku. Na Třebíčsku zaměstnaly popadané stromy hasiče například u Předína, Odunce nebo Šebkovic.