Letiště v Mošnově bude mít nové zázemí pro hasiče a záchranáře

Ostrava – Výstavba moderního zázemí pro hasiče a záchranáře v areálu mezinárodního Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku začne již během příštího roku. Nově budované integrované výjezdní centrum (IVC) by mělo stát přes 214 miliónů korun.

„Moravskoslezští krajští zastupitelé na svém dnešním jednání rozhodli o vyhlášení veřejné zakázky na zhotovitele stavby,“ řekl hejtmanův náměstek Josef Babka (KSČM).

Stavba začne v druhé polovině příštího roku, hotovo by mělo být do konce roku 2015. Centrum by mělo vzniknout v blízkosti nové řídicí věže, jejíž výstavba začala letos na podzim.

Ostravské letiště
Zdroj: ČT24

„V areálu mezinárodního Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku se v příštím roce začne budovat nové moderní zázemí pro hasiče a záchranáře. Výstavba integrovaného výjezdového centra (IVC) by měla stát více než 214 milionů korun. Moravskoslezští krajští zastupitelé na svém dnešním jednání rozhodli o vyhlášení veřejné zakázky na zhotovitele stavby, řekl novinářům hejtmanův náměstek Josef Babka (KSČM).

Se stavbou by se mohlo začít ve třetím čtvrtletí příštího roku, hotova by měla být do konce roku 2015. Centrum by mělo vzniknout v blízkosti nové řídicí věže, jejíž výstavba začala letos na podzim.

Nová technika na Letišti Leoše Janáčka
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

„Výstavbou centra dojde ke zkrácení zásahových časů jednotky Hasičské záchranné služby Letiště Ostrava i ke zlepšení požárně bezpečnostních podmínek provozu letiště. Moderní centrum poskytne zázemí pro specializovanou činnost výcviku hasičů," podotkl Babka.

Současné zázemí je kapacitně nevyhovující. „Je umístěno mimo střed vzletové a přistávací dráhy. Nové IVC bude situováno zhruba v polovině délky vzletové a přistávací dráhy letiště," řekl Babka. Hasiči i záchranáři budou mít po dostavbě k dispozici cvičné polygony, sklady pro hasicí techniku, místnosti dekontaminace i dílny pro opravu a testování dýchací techniky.

An-124 Ruslan
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na území Moravskoslezského kraje se nyní nachází celkem šest integrovaných výjezdových center a jedno integrované bezpečnostní centrum. Další dvě centra se nyní budují. Kraj počítá ještě s výstavbou integrovaného výjezdového centra v Třinci, kde by společně měli sídlit policisté, hasiči a záchranáři, případně i třinečtí městští strážníci.

Náklady jsou odhadovány až na 270 milionů korun a kraj by chtěl na stavbu využít evropské peníze. Podle Babky mají centra nejen ekonomický přínos, ale koncentrace záchranných složek v jednom místě umožňuje především kvalitnější komunikaci.