Peníze EU podpoří v Moravskoslezském kraji turistické atrakce

Ostrava - Regionální rada v listopadu schválila celkem 129 milionů korun na vznik deseti nových turistických cílů v regionu. Nejvíce peněz mělo mířit na výstavbu skleníkové expozice v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku. Slezské zemské muzeum na ni ale nakonec nesehnalo dodatečné vlastní zdroje a stavět se zatím nebude. 42 milionů korun určených na tuto akci se tak může rozdělit mezi šest původně náhradních projektů zaměřených na turistické atrakce v Moravskoslezském kraji.

Dotace tak umožní přeměnu zahrady piaristického kláštera v Příboře na Novojičínsku a revitalizaci parku sanatoria v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. U zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku vznikne naučná stezka a v Odrách na Novojičínsku muzeum česko-německého porozumění. Peníze pomohou také ke zpřístupnění barokního opevnění a podzemní chodby hradu Sovinec na Bruntálsku.

„V plné výši dotace se dostane na těchto pět projektů. Šestým náhradníkem v pořadí je nákladná rekonstrukce katedrály Božského spasitele v Ostravě, na níž zbylo zatím jen 13 milionů korun z maximálně 31,4 milionu korun schválených na projekt. Římskokatolická farnost tak bude muset čekat, zda se na dříve podpořených záměrech v cestovním ruchu neuspoří,“ uvedl Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která zodpovídá za uplatnění evropských peněz.

„Přestože Slezské zemské muzeum získalo štědrou dotaci, částka nebyla dostačující a i přes veškerou snahu a pomoc ze strany ministerstva kultury se nepodařilo zajistit finance na pokrytí vlastních nákladů projektu. Skleníková expozice v Arboretu Nový Dvůr je však pro muzeum stále důležitým cílem, o dotaci se proto budeme ucházet v příštím programovém období,“ podotkl ředitel Slezského zemského muzea Antonín Šimčík.