Šest nových sanitek pro Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj – Po Moravskoslezském kraji jezdí šest nových sanitek zdravotnické záchranné služby. Nové sanitky mají i v nemocnicích ve Frýdku-Místku a Třinci. Ty mají navíc nový vzhled. Už příští rok by totiž měly být sanitky všech nemocnic v kraji v jednotné barvě.

Vozový park moravskoslezských záchranářů tvoří šedesát prvosledových a dalších čtyřicet záložních sanitek. Nyní se rozrostl o dalších šest, zcela nových. Každých šest let by se totiž sanitní vozy měly kvůli spolehlivosti měnit.

„Sanitní vůz potřebuje řadu úprav zejména v ambulantním prostoru. Namontování vnitřní zástavby s odpruženými stoly, nosítky, také sedačky, vitríny a držáky. Provedení takové zástavby je další poměrně velký úkol po zakoupení sanitek,“ vysvětluje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

S uvedeným počtem vozů jsou záchranáři u každého pacienta zhruba za 8 až 9 minut. Jedna speciální sanitka stojí téměř dva miliony. „Šest nových sanitek je lokalizováno ve všech územních obvodech. Jedno auto slouží v Ostravě-Zábřehu, další v Českém Těšíně, ve Frýdku-Místku, Novém Jičíně a Bruntále. Šestý automobil je v Hlučíně,“ vyjmenovává Lukáš Humpl.

Nové sanitky dnes dostaly také v nemocnice ve Frýdku-Místku a Třinci. Budou sloužit především pro převoz pacientů na dialýzu a další vyšetření. Tři nové sanitky ve Frýdku-Místku budou rozvážet pacienty hlavně mimo nemocnici. Nové sanitní vozy mají už nový design a stejně by měly vypadat v příštím roce i vozy v ostatních krajských nemocnicích.