Hygienici kontrolují alkohol na trzích

Moravskoslezský kraj – Hygienici v Moravskoslezském kraji kontrolují prodej alkoholu na trzích. Do terénu vyrazili už před třemi týdny a prakticky všechny ze zhruba 70 stánků už zkontrolovali. Výsledky rozborů vzorků ještě nejsou, rodné listy ale mají prodejci v pořádku. Odborníci ovšem varují, že jsou stále v oběhu tisíce litrů alkoholu otráveného metanolem.

V ostravské ČEZ Aréně vystřídali hokejisty až do pondělka trhovci. I tam pracovníci krajské hygienické stanice kontrolovali stánky s rozlévaným alkoholem. Kontroly na severu Moravy začaly koncem listopadu. Čtyřicet hygieniků už obešlo prakticky všechny stánky na trzích. „Kontrolujeme, zda jsou lihoviny nebo suroviny opatřeny kontrolními páskami. Také dodací listiny, jestli je doložen původ lihovin,“ potvrzuje vedoucí oddělení hygieny výživy KHS Ostrava Roman Letošník.

Podle moravskoslezských hygieniků se prodejci na vánočních trzích z uplynulých let poučili a dokumenty včetně rodných listů mají v drtivé většině v pořádku. Výsledky rozborů hygienici ještě nemají. Jedovatý metanol přitom stále hrozí. Před dvěma týdny zemřela po jeho požití žena v Semilech. Policisté už sice zabavili 13 tisíc litrů otráveného alkoholu, v oběhu jsou stále snad až tisíce lahví. „O dvou tisících litrů nemáme informace a nevíme, co se s touto směsí stalo,“ uvedl vedoucí týmu Metyl Jindřich Kučera.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

O Vánocích se přitom podle odborníků alkohol konzumuje ve větší míře než jindy. Hrozí proto riziko, že lidé najdou a otevřou i starší, neoznačené lahve. „Lidé jsou už méně ostražití, protože informací už není tolik, jako tomu bylo před rokem. Takže pravděpodobnost se tím možná zvyšuje,“ míní psycholog Daniel Trubka.

Přesně před rokem měli laboratorní pracovníci plné ruce práce s bezplatným testováním metanolu v lihovinách. Analýzy zdarma ale před Silvestrem skončily a zájem razantně poklesl. „V loňském roce bylo v rámci akce metanol během měsíce prosince otestováno asi 3 200 vzorků. Letos, kdy je tato analýza zpoplatněna, jsme otestovali asi 92 vzorků v rámci celé Moravy,“ uvádí vedoucí hygienických laboratoří Zdravotního ústavu v Ostravě Vladimíra Němcová.

Letos ani jedna z lahví zvýšený metanol neobsahovala. Přesto policisté nabádají k opatrnosti: alkohol neznámého původu by lidé pít vůbec neměli.

Vydáno pod