Rodiny marně čekají na rodičovský příspěvek

Moravskoslezský kraj – Stovky mladých rodin především z Moravskoslezského kraje se před Vánocemi dostaly do složité situace. Stát jim totiž stále neposlal prosincový rodičovský příspěvek. Úřad práce tvrdí, že jde o technický problém v systému vyplácení dávek a maminkám slibuje, že do konce týdne k nim peníze dorazí.

Nikol Maletková, maminka malé Adélky z  Ostravy-Zábřehu a Tereza Urbanová z Výškovic se nikdy neviděly. Na sociální síti je dohromady svedl společný problém – týden před Vánocemi jsou jejich rodiny ne vlastní vinou bez peněz. „Strhly se všechny peníze a na účtu nezůstala ani koruna. Takže já mám v peněžence posledních dvě stě korun a nevím, jestli za to upeču cukroví, koupím sunar, prášky,“ říká Tereza Urbanová. „Včera mi přišla upomínka, že jsem v mínusu a že jestli peníze nepřijdou, budu platit penále. A ty mi samozřejmě nikdo nedá, nikoho nezajímá, že nemám zaplacený nájem,“ stěžuje si Nikol Maretková.

Obě maminky a desítky podobně postižených mladých žen si na sociální síti stěžují nejen na to, že jejich spíž zatím ani vzdáleně Vánoce nepřipomíná. Vadí jim také přístup úředníků. „Každý říká něco jiného. Jedna paní řekne, že jde o chybu systému, druhá řekne, že peníze přijdou do konce měsíce, třetí k nám mluví stylem, jako bychom si za to mohly samy,“ uvádí Tereza Urbanová.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

„Hledáme primární problém. Zatím je jasné pouze to, že jde o technické problémy,“ informovala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. „Podle informací, které jsme měli z centra, došlo k nějakému technickému zádrhelu, který byl odstraněn. Takže všechny peníze jsou na cestě a do konce týdne by je maminky měly mít,“ tvrdí ředitelka Úřadu práce Yvona Jungová.

Rodičovský příspěvek dostávají maminky v průběhu roku kolem třináctého, vždy před Vánocemi ho ale stát posílal na začátku měsíce. „My jsme chtěli jet teď o víkendu všechno nakoupit a připravit se na Vánoce i na Silvestra, ale bohužel, asi nebudeme mít Vánoce,“ dodává Tereza Urbanová.

Kolik lidí v České republice zatím nedostalo vyplacený prosincový příspěvek, ministerstvo ani úřady práce neví. Jisté je jen to, že nejvíce postižených rodin je z Moravskoslezského kraje.

Vydáno pod