Nemocnice ve Frýdku-Místku nemusí platit odškodné půl milionu

Frýdek-Místek – Synové zemřelé pacientky Ludmily Olšovské zažalovali frýdecko-místeckou nemocnici o půl milionu korun. Lékaři podle nich před třemi lety chybovali a jejich matka údajně před smrtí trpěla, stejně jako oni. Samosoudkyně ale žalobu zamítla a odkázala je na civilní žalobu, kterou už proti nemocnici od dubna vedou.

Tři a půl roku po smrti Ludmily Olšovské soudy stále nerozhodly, zda lékaři při péči o ni pochybili. Její děti jsou přesvědčené, že ano. Podaly proto na nemocnici už dvě žaloby. První, ve které požadují od nemocnice odškodnění, začal soud projednávat v dubnu. Druhá přišla na řadu dnes. Synové paní Ludmily po nemocnici chtějí půl milionu za újmu, kterou utrpěli. „Ten stav byl opravdu nejen pro naši maminku, ale i pro nás traumatizující. Dodnes z toho máme psychická traumata a frustrace,“ uvádí Pavel Olšovský. „Celá žaloba v tomto řízení je podaná naprosto nedůvodně,“ tvrdí právní zástupce frýdecko-místecké nemocnice Petr Poloček.

Stejný názor jako právník nemocnice měla i soudkyně a žalobu nakonec zamítla. Podle rozhodnutí bratři neutrpěli takovou újmu, aby mohli dostat peníze nad rámec odškodnění, o které se od dubna soudí. Oba synové zemřelé Ludmily Olšovské se chtějí proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Ludmilu Olšovskou přijali lékaři do nemocnice v dubnu 2010 a léčili jí zácpu klystýrem. Žena ale trpěla bolestmi celou noc. Druhý den ráno lékaři zjistili, že má prasklé střevo a otravu krve. I přes tři operace na konci května zemřela. Její děti jsou dodnes přesvědčené, že za to mohli lékaři ve Frýdku-Místku. „Opravdu, když přijdete se zácpou do nemocnice, tak podle mě přece nemůžete zemřít,“ dodává Pavel Olšovský.

Jestli smrt Ludmily Olšovské zavinili lékaři, bude od středy rozhodovat frýdecko-místecký okresní soud. Policie navrhla obžalovat dva lékaře za šest pochybení, kterých se při péči o ženu měli dopustit.