Zaměstnanci ocelárny prožijí Vánoce v nejistotě a obavách

Ostrava – Přes tisíc zaměstnanců ocelářské firmy Evraz Vítkovice steel v Ostravě stále netuší, co s nimi v nastávajícím roce bude. Část z nich tráví období před Vánocemi doma a pobírá 60 procent své mzdy. Evraz už v létě oznámil, že chce podnik prodat. Budoucího majitele zatím neoznámil.

Ocelárna ostravského Evrazu zastavila letos svou výrobu už počtvrté. Její zaměstnanci strávili z celého roku čtyři měsíce doma „Každé takové odstavení je pro zaměstnance obrovská psychická zátěž a nejhorší je to právě před vánočními svátky,“ tvrdí odborový předák Evraz Vítkovice Steel Zdeněk Kološ.

Krize a nejistota v Evrazu dopadá i na zaměstnance největší hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava. Třetinu své produkce dodává právě do Vítkovic. „V současné době probíhají jednání o dodávkách surového železa na první měsíce příštího roku,“ informovala mluvčí firmy ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Rusové chtějí ocelárnu v Ostravě prodat. Kupce prozatím tají a vyjadřovat se nechtějí ani k aktuální situaci ve firmě. Podle informací České televize má Evraz  koupit ruská konsolidační banka. „Dostává se do takové zvláštní situace, kdy jedna instituce bude jak vlastníkem, tak věřitelem, což je z ekonomického hlediska velmi nestandardní, ale může to Evrazu pomoci,“ vysvětluje ekonom Daniel Stavárek.

Záchrana Evrazu je důležitá pro celý Moravskoslezský kraj. Hromadná propouštění tady totiž oznámily tři další firmy, které zaměstnávají přibližně šest set lidí. Zaměstnanci Evrazu, kteří jsou v těchto dnech doma, věří, že se do práce vrátí v polovině ledna.