Sanatoria Klimkovice nabídnou komplexní logopedické programy

Klimkovice (Ostravsko) - Sanatoria Klimkovice by v příštím roce chtěla začít jako standardní doplňkovou léčbu nabízet intenzivní logopedické programy pro děti. ČTK to řekl prokurista Jozef Dejčík. Lázně se letos kvůli změnám systému hrazení lázeňské péče musely vyrovnat s úbytkem klientů. Právě díky zavádění nových rehabilitačních programů pro samoplátce i přilákáním vyššího počtu klientů ze zahraničí se jim podařilo zmírnit pokles tržeb.

Logopedické programy pro děti spustily lázně ve zkušebním provozu už letos na podzim a jejich kapacita je zcela naplněna. „Největší deficit v komplexní péči byla právě logopedie, protože to je to, co dělá většině lidí největší bariéru,“ řekl primář Tomáš Bauko. Podle něj by mělo jít o komplexní logopedickou péči, která bude zahrnovat i techniky určené k přípravě žvýkacího svalstva či polohy jazyka. „Bude to tedy i příprava prostředí k tomu, aby mohla probíhat jakási klasická logopedická péče s nácvikem řeči. Soustředíme se tedy nejen na řeč, ale také na polykání či dýchání,“ vysvětlil Bauko. O obdobný typ péče podle něj měli zájem i samotní rodiče dětí, které využívají některé již nabízené programy.

„Byl to určitý stimul, tušili jsme, že v tomto je problém, proto jsme se snažili připravit ve spolupráci s logopedkou nástavbový program k terapii, která tady již funguje,“ řekl primář. Programy zatím budou určeny pouze dětským klientům. Zaměřeny budou na děti s těžším postižením, například na pacienty s dětskou mozkovou obrnou. Do budoucna však není vyloučeno, že by lázně připravily logopedický program i pro dospělé.

Sanatoria Klimkovice v uplynulých dvou letech investovala do nového přístrojového vybavení i zavádění nových rehabilitačních programů. K nejznámějším patří intenzivní rehabilitační program KlimTherapy pro děti s neurologickými onemocněními, nejčastěji dětskou mozkovou obrnou, v němž personál vyškolili odborníci ze specializované rehabilitační kliniky v americkém Michiganu. Při programu se využívá speciální stabilizační oblek, takzvaný kosmický obleček, který výrazně zvyšuje terapeutický účinek.