Frýdek-Místek rozšíří dopravu zdarma

Frýdek-Místek – Už tuto neděli rozšíří Frýdek-Místek svůj projekt MHD zdarma, který ve městě funguje tři roky. Původně jezdili lidé autobusem zdarma jen ve Frýdku-Místku, později v Řepištích, Sviadnově a na Hukvaldech. Nově se přidalo dalších šest obcí.

Jednou z obcí, která se do projektu zapojila, je Paskov. Dosud jezdilo denně autobusem do Frýdku-Místku přibližně sto lidí. Od neděle, kdy začne fungovat doprava zdarma, si místní starosta Petr Baďura slibuje jejich nárůst o nejméně padesát. Obce, do kterých jezdí autobus zdarma, přispívají Frýdku-Místku na provoz. „Těch sto čtyřicet tisíc, které budeme investovat do vylepšení veřejné dopravy, se občanům vrátí tím, že budou jezdit zadarmo,“ uvádí starosta Paskova Petr Baďura (KSČM).

Cestování zadarmo má podmínku. Lidé si za 299 korun musí koupit u ČSAD Frýdek-Místek čipovou kartu a zároveň doložit, že vůči Frýdku-Místku nemají žádné dluhy. Ke kartě si pak dokupují roční jízdné za symbolickou korunu. V opačném případě musí za jedno svezení zaplatit jednotné jízdné deset korun.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Město provozuje MHD zdarma už tři roky. Během této doby vzrostl počet cestujících o téměř půl druhého milionu. Projekt ovšem od začátku kritizuje opozice. „Dnes jde podle zpráv o deset milionů. Je to jedno, občanům se o stejnou částku zvedly daně z nemovitosti,“ tvrdí bývalý starosta a zastupitel Frýdku-Místku Rafael Kučík (ODS). „Čelím kritice, že je to populismus, ale vzhledem k tomu, že snižujeme ekologickou zátěž ve městě a připojují se další obce a podpořil nás i kraj, tak kritici nemají pravdu,“ říká náměstek pro dopravu ve Frýdku-Místku Karel Deutscher (ČSSD).

Kromě Frýdku-Místku provozuje dopravu zdarma jen hlavní město Estonska Tallinn a lyžařské středisko Chamonix ve Švýcarsku. Příští rok chce tuto službu zavést i Žilina na Slovensku.