Lázně Dolní Lipová skončily. Provozovatel hledá kupce nebo nájemce

Jeseník - Lázně Dolní Lipová na Jesenicku končí svou činnost. Zařízení zničil postupný pokles klientů. Poslední pacient lázně opustil v říjnu. Pro region trpící vysokou nezaměstnaností to bude citelná ztráta. O práci totiž přijde čtyřicet čtyři zaměstnanců. Ředitel lázní Radim Hatlapatka uvedl, že zatím není jasné, co bude s lázeňským areálem. „Jednáme se zájemci ohledně možného pronájmu nebo prodeje, ale zatím jsme se s nikým nedohodli,“ uvedl Hatlapatka.

Vedení lázní se rozhodlo předčasně ukončit sezonu na začátku října, důvodem byla neudržitelná finanční situace. Ztráta dosáhla deseti milionů korun. Areál je už prázdný, chodí tam jen ochranná služba. Čtyřicet čtyři stálých zaměstnanců dostalo výpovědi. Nyní si vybírají dovolenou. „Našim úkolem je teď vypořádat se se všemi závazky a najít nového investora. Chceme ale, aby léčba zůstala zachována,“ uvedl Hatlapatka. Dodal, že zaměstnanci by neměli přijít o odstupné. „V některých případech jsme se domluvili na splátkovém kalendáři,“ doplnil.

Lázeňský areál se rozkládá na třech hektarech a tvoří ho kolem dvaceti budov, z toho osm léčebných domů.

Lázně Dolní Lipová
Zdroj: ČT24/lazne.cz

Lázně Dolní Lipová založil v roce 1892 talentovaný léčitel Johann Schroth. Schroth se jmenuje i společnost, která je v poslední době provozovala. Lázně měly dlouholetou tradici v léčbě metabolických a kožních onemocnění, obezity, onemocnění štítné žlázy, poruch metabolismu tuků a cukru a neinfekčních forem kožních chorob včetně těžkých případů lupénky. Používaly léčbu dietou, fototerapií, kinziterpaii, přísadovými koupelemi, masážemi.

Lázně doplatily především na závislost na platbách pojišťoven. Jejich šetření způsobilo pokles klientů o sedmdesát procent.

Vydáno pod