Horští záchranáři z Jeseníků varují před lavinami

Jeseníky - Horští záchranáři varují před lavinami. V Jeseníkách platí druhý stupeň nebezpečí. Hrozba sesuvu lavin se tam zvýšila po vydatném víkendovém sněžení. Na hřebenech hor leží místy přes šedesát centimetrů sněhu. Dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek uvedl, že ještě do konce týdne záchranáři plánují další měření v lavinových katastrech. Druhý lavinový stupeň z pětibodové škály platí také v Krkonoších.

Minulý týden napadlo asi pětatřicet centimetrů sněhu. Sněhová pokrývka ale není stabilizovaná a v některých místech na jihovýchodních závětrných svazích je vrstva větší než jeden metr. „Sníh se tam uložil při silném až bouřlivém větru severozápadních a západních směrů. V těchto místech může dojít k uvolnění menších lavin,“ varují záchranáři.

V Jeseníkách naposledy slabě sněžilo v úterý. „Sníh je nyní vlhký, teploty se drží nad nulou. Sněhová pokrývka by se měla stabilizovat. Záleží ale na tom, zda nebude pršet,“ doplnil Hejtmánek.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V Jeseníkách už začala lyžařská sezona, po středisku v Branné se například otevřel areál v Koutech nad Desnou. Podmínky se zlepšují i pro běžkaře, pro které se upravují tratě například na Ovčárně, Paprsku či v okolí Skřítku. Sezóna pomalu začíná i v Beskydech. Lyžuje se například na Bílé.

Všechny lavinové katastry v Jeseníkách leží mimo značené turistické cesty, konkrétně v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku. Podle horských záchranářů je tam šest lavinových katastrů a celkem dvacet lavinových drah.