Dolu Frenštát zvoní umíráček. OKD musí zbourat veškeré zázemí

Frenštát pod Radhoštěm - Těžební společnost OKD by měla do deseti měsíců zlikvidovat všechny stavby včetně těžních věží zakonzervovaného Dolu Frenštát v Beskydech. Rozhodl o tom Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že stavby byly povoleny jen dočasně a povolení dávno vypršelo.

Rozhodnutí o odstranění staveb vydal letos v červnu odbor výstavby a územního plánování Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. OKD se proti rozhodnutí odvolalo ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje.

Podle rozhodnutí má firma na odstranění staveb deset měsíců. Do čtyř měsíců musí předložit plán likvidace.

Starosta Trojanovic a předseda Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu Jiří Novotný rozhodnutí vítá. „Je to největší černá stavba v republice a jsem rád, že se s konečnou platností potvrdilo, že máme pravdu. Ty stavby tam už 25 let neměly stát a musí pryč,“ prohlásil. Obec před třemi lety požádala o demolici celkem 52 budov.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Důl Frenštát vybudovala tehdy státní těžební firma v Beskydech v 80. letech minulého století. Uhlí se v něm ještě nikdy netěžilo, nyní je zakonzervovaný. Společnost OKD chce v dole prozkoumat zásoby uhlí a plynu. Okolní beskydské obce to ale nechtějí dopustit. Obávají se, že OKD tam jednou bude chtít těžit, což by znamenalo nenávratný zásah do přírody.

Desítky staveb v areálu dolu měly povolení jen na dobu určitou, která už uplynula. Pokud zmizí zázemí dolu, je větší šance, že těžaři na Důl Frenštát jednou pro vždy zapomenou. Provoz dolu zajišťuje asi čtyřicet lidí a konzervační režim stojí OKD šedesát milionů ročně.

OKD má ještě možnost se proti rozhodnutí úřadu odvolat k soudu. Zatím není jasné, zda to udělá.

Vydáno pod