Rekonstrukce Domu kultury Akord se protahuje

Ostrava – S omezením provozu zahajuje plesovou sezónu dům kultury Akord v Ostravě-Zábřehu. Stavební společnost VOKD totiž nedokončila rekonstrukci v plánovaném termínu, tedy k poslednímu srpnu. Zástupci VOKD tvrdí,  že na vině je stejně u jako dalších nedokončených zakázek špatně vypracovaná projektová dokumentace. Vedení domu kultury to ale odmítá.

Kulturní dům Akord je na první pohled novotou svítící budova, uvnitř to ale v žádném případě na rekonstrukci nevypadá. Stavební nedodělky jsou patrné i naprostému laikovi. „Největší problém nám dělá to, že není dokončená šatna. Myslím, že si sami dokážete udělat obrázek o tom, jak to vypadá, když je tady 500 lidí, kteří přijdou do divadla nebo na koncert,“ uvádí ředitelka Domu kultury Akord Darina Daňková.

Zakázku na rekonstrukci kulturního domu za 120 milionů korun vyhrála loni na jaře ve veřejné soutěži společnost VOKD. Stavbu měla podle smlouvy předat k prvnímu listopadu letošního roku. „Nezastírám, že jsme se dostali do finančních problémů. Od prvopočátku se stavba potýkala s opravdu nedokonalou projektovou dokumentací,“ tvrdí člen představenstva VOKD Ivan Rychecký. „Na jaře tohoto roku proběhly jednotlivé schůzky architekta a generálního projektanta se specialisty z firmy VOKD, kde si navzájem podepsali, že jsou s projektem seznámeni a nemají k němu žádné velké připomínky,“ uvedla ředitelka Domu kultury Akord Darina Daňková.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Domu kultury Akord není jedinou stavební zakázkou, kterou VOKD neodevzdá v plánovaném termínu. Ještě před Vánocemi měla dokončit stavbu nové hvězdárny a planetária v Ostravě. „Minulý týden podepisoval investor žádost o prodloužení termínu stavební části do 30. dubna příštího roku,“ potvrzuje Ivan Rychecký.

Společnost VOKD momentálně zaměstnává kolem 500 lidí, kteří za říjen dostali jen zálohu a termín listopadové výplaty zatím neznají. Zaměstnanci také už čtyři měsíce nedostali stravenky a bonusy, na které mají podle kolektivní smlouvy nárok.