Podniky v kraji mají v plánu miliardové investice

Ostrava – Průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji mají v plánu miliardové investice do modernizace, ekologie i nových provozů. Investice mají zvýšit kvalitu a množství výrobků, vyvážených převážně do zahraničí. Mohly by také zmírnit nezaměstnanost, která dlouhodobě  patří mezi nejvyšší v zemi.

Aleš Humlíček odlévá v Ostravě ocel už třicet let. Od dnešního dne pracuje na zařízení, jehož modernizace stála miliardu korun. „Dává nám to tady nějakou jistotu, perspektivu na delší dobu, že budeme mít práci, budeme tady vyrábět na novém zařízení,“ míní směnový mistr ArcelorMittalu Aleš Humlíček.

Nová investice v největší huti v republice znamená jistotu pro stávající zaměstnance a šance pro ty, kteří na svou  příležitost čekají. Vzniknou totiž i desítky nových pracovních  míst. „Investice nám pomůže vyrábět rozměrově větší odlitky. Budeme vyrábět hodnotnější a odolnější ocel,“ vysvětluje generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava Tapas Rajderkar.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Přes sto milionů budou do modernizace ocelárny investovat i strojírenské Vítkovice. Ještě před rokem přitom deklarovaly, že další investice už budou realizovat kvůli lepším podmínkám jen v sousedním Polsku. Plánované odprášení ocelárny sníží úniky znečišťujících látek do ovzduší až o třetinu. „Bude vybudován takzvaný třetí dýmník, budou utěsněné díry v opláštění celé haly a bude intenzifikace ventilátorů,“ uvádí za Vítkovice, a.s. Hana Bártková.

Navzdory krizi v hornictví bude v příštím roce investovat také společnost OKD. Na rozdíl od  předešlých let to bude ale přibližně o dvě miliardy méně. „Každá investice je velice dobrá, pokud je předem dobře zvážená a pokud víme, že pro ně máme zajímavé trhy,“ říká Jan Rafaj ze Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se za poslední měsíc opět zvýšila. Bez práce je už přes 83 tisíc lidí. „Provádíme plošné šetření zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než 25 zaměstnanců. Nyní právě probíhá takové šetření,“ informuje mluvčí Úřadu práce v Ostravě Vladana Piskořová.

Výsledky průzkumu a to, jaký dopad budou mít investice na zaměstnanost, budou vědět zaměstnanci úřadu práce v lednu.