Xaver v Česku utichá, problémy přetrvávají na silnicích i kolejích

Praha – Vítr s tiší, problémy, které spolu s hustým sněžením způsobil, však ještě neutichají. Již dva mezinárodní silniční tahy jsou uzavřené pro kamiony – u přechodů Harrachov a Hora Sv. Šebestiána, problémy jsou i na železničním koridoru mezi Prahou a Kolínem. Meteorologové nadále varují před náledím, sněhovými jazyky či dokonce závějemi a ještě platí i výstraha na silný vítr.

Po větrném pátku zbělela v Česku i poslední místa, kde sníh ještě chyběl, k ránu však už padat přestal. Začal se zklidňovat také vítr, který je mírný až čerstvý, ačkoli během dne se podle meteorologů ještě mohou vyskytnout až devadesátikilometrové nárazy. V noci na horách foukalo až rychlostí až 108 km/h.

Stále platí výstrahy ČHMÚ:

  • silný vítr: celé Česko – do 15:00
  • náledí: celé Česko s výjimkou Jihomoravského kraje – do neděle 3:00
  • sněhové jazyky: většina krajů kromě Jihomoravského, Středočeského a Prahy – do 15:00
  • závěje: Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj – do 15:00
Česko má za sebou druhou xaverovskou noc (zdroj: ČT24)

Situace v energetice je stále vážná. Platí kalamitní stav, který vyhlásil ČEZ v pátek ráno a to pro Královéhradecký kraj a okres Semily. Energetici ovšem upozorňují, že už je situace mnohem lepší. „Jsou to už jen ojedinělé domácnosti. Podařilo se nám opravit téměř všechny poruchy na vysokém napětí a opravujeme poslední poruchy na vedení nízkém,“ uvedl mluvčí ČEZ Šárka Beránková. O úspěšném opravení vedení hovořila energetická společnost již v pátek v podvečer, vzápětí ale další poryvy větru způsobily nové poruchy.

Oprava vedení
Zdroj: ČT24

Silnice: Kamiony nedojedou do Harrachova ani Hory Sv. Šebestiána

Na silnicích je nejhůře na mezinárodních tazích přes Harrachov (I/10) a Horu Svatého Šebestiána (I/7). Ve stoupání k oběma hraničním přechodům stojí kamiony, jejichž řidiči přecenili schopnosti svých vozů a zasněžené horské silnice nevyjeli. Obě komunikace jsou pro nákladní dopravu uzavřeny. Silnice na Horu Svatého Šebestiána byla v noci zcela uzavřena, ráno ji však silničáři zprůjezdnili alespoň pro osobní auta a autobusy. „Silný vítr komplikuje údržbu silnic, protože je znovu zafoukává,“ upozornila dispečerka ústecké krajské správy silnic.

Železnice: Do stromu narazil vlak do Moskvy, zastavila se trať Praha–Kolín

Vlakům potom následky špatného počasí ochromily jejich nejdůležitější cestu z Prahy na Kolín. V noci spadl na koleje u Cerhenic strom, narazil do něj vlak Euronight s vozy do Košic a Moskvy. Nabral proto zpoždění 400 minut (přes 6,5 hodiny). Trať se podařilo zprovoznit nad ránem, jezdí se ale jednokolejně a některé vlaky jezdí odklonem přes Nymburk. Je proto třeba počítat se zpožděním i u nich.

V noci a ráno byly problémy i na dalších tratích, například z Tanvaldu na Železný Brod nebo na odbočce z břeclavsko-přerovského koridoru do Uherského Hradiště. Ty však už jsou průjezdné, výluka přetrvává jen na trati Praha–Kolín. K tomu nejezdí náhradní autobusy za vyloučenou trať u Jablonného v Podještědí, silnice je pro ně nesjízdná.

Vlak EN 445 v noci narazil do padlého stromu
Zdroj: ČT24