V Moravskoslezském i Olomouckém kraji se tvoří sněhové jazyky

Ostrava – V Moravskoslezském i Olomouckém kraji se na silnicích tvoří sněhové jazyky. Řidiči by si měli dát pozor především na Bruntálsku a ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje, v kraji Olomouckém jde především o Šumpersko a Jesenicko.

Na Novojičínsku jsou od pátečního odpoledne kvůli popadaným stromům stále uzavřeny dva úseky cest, Nové Vrbno – Kaménka a Kaménka – Balaton. Hasiči budou během dnešního dne popadané stromy odstraňovat, aby cesty byly opět průjezdné.

„Silnice jsou ošetřeny chemicky nebo inertním posypem, většinou jsou holé a mokré. Tam, kde nesněžilo, jsou i suché. Ve vyšších polohách pak řidiči musí počítat s drobnou vrstvou sněhu po plužení,“ informovala mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Během noci měli moravskoslezští silničáři v terénu celkem 65 sypačů a pluhů.

Extrémně silný vítr ustal. Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely se situace začala stabilizovat během pátečního večera. „Od té doby jsme měli přibližně deset zásahů. Celkem jich však od čtvrtku mají hasiči na svém kontě okolo 160. Možná ještě nějaké zákroky přibudou poté, co se lidé probudí a nahlásí nějaké problémy,“ uvedl Kůdela.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji se po nočním sněžení na některých silnicích kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. Varování platí zejména pro Jesenicko a Šumpersko. Sněhové jazyky se tvoří i v některých částech Prostějovska a Přerovska. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, dohlednost je ale kvůli větru a sněhovým přeháňkám snížena.

Na Šumpersku a Jesenicku v noci napadlo až deset centimetrů sněhu. „Fouká silný vítr, takže místy se na silnicích tvoří sněhové jazyky. Potýkáme se s nimi například v okolí Ostružné, Bukovic, Maletína či na Rejvízu,“ informoval dispečer šumperské správy silnic. Sněhové jazyky se v noci a dnes ráno tvoří také na některých silnicích na sever od Hranic na Přerovsku či v kopcovitém okolí obcí Konice a Protivanov na Prostějovsku.

Na silnicích první třídy na Šumpersku, Jesenicku a Přerovsku leží po chemickém posypu vrstva rozbředlého sněhu. Méně důležité cesty pokrývá ujetý sníh s posypem. Hlavní silniční tahy na Olomoucku a Prostějovsku jsou holé a mokré.