Popadané stromy vyřadily trafostanice a linky vysokého napětí

Moravskoslezský kraj – S následky noční vichřice se potýkala i dnes elektrárenská společnost ČEZ. Na několika desítkách míst v Moravskoslezském kraji její pracovníci opravovali poškozené vedení elektrické energie. Elektřina by měla do sítí na všech místech proudit do večera. Energetici se ale připravují na to, že i během dnešní noci budou vyjíždět k dalším poruchám následkem silného větru.

Popadané stromy vyřadily v noci desítky trafostanic a patnáct linek vysokého napětí. Už od rána pokračovali pracovníci ČEZu v odstraňování poruch na drátech vysokého napětí. „V noci jsme měli patnáct poruch na linkách vysokého napětí. Do rána jsme některé opravili, takže zbylo jenom šest,“ potvrzuje mluvčí společnosti ČEZ Jaroslav Jurča.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Bez elektřiny byly také obyvatelé Dubové na Vítkovsku. V noci tady na zahradě jednoho z domů spadl přes dráty elektrického vedení strom. Bez proudu byli lidé včera od půl sedmé večera do půlnoci, a pak znovu dnes dopoledne, kdy technici narovnávali pokřivený sloup. Odpojená elektřina zasáhla například i místní hospodu. „Nefunguje nám zařízení, které  nám chladí pivo. Jestliže nepůjde ani večer, tak si to budou muset postavit do sněhu,“ uvádí majitel hospody Jaromír Michalko.

Silný vítr foukal i přes den. Hasiči tak například odstraňovali uvolněné plechy ze střech. Centrální část Ostravy pak preventivně uzavřela raději vánoční trhy na Masarykově náměstí. Pracovníci technických služeb budou mít celonoční pohotovost, stejně jako energetici, kteří posílili pro jistotu službu na call centrech i v terénu.