Silný vítr zasáhl i Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj – Silný vítr, který se v noci na dnešek přehnal Českou republikou, zasáhl i Moravskoslezský kraj. Přestože se nejednalo o původně avizovaný orkán, na hřebenech hor dosáhl rychlosti silné vichřice. Doprovázely ji výpadky elektřiny, komplikace v dopravě a padající stromy.

Horní Benešov, Josefovice, Chabičov, Lhota a další obce na Opavsku zůstaly během dnešní noci bez elektřiny. Prudký vítr poničil vedení vysokého napětí, kde odstavil hned 70 trafostanic. Bez proudu se tak ocitly desítky domácností. Zatímco ulice zahalila tma, v některých restauracích bylo živo. Na příchod vichřice se lidé vybavili svíčkami.

Na Pustevnách napadlo v noci několik centimetrů nového sněhu, vítr foukal v nárazech místy rychlostí až sto kilometrů v hodině. Ve vyšších polohách skončilo svou jízdu na neupravených silnicích několik kamionů.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Hasiči Moravskoslezského kraje zasahovali v noci celkem čtyřiapadesátkrát. Odstraňovali uvolněné plechy a popadané stromy. „Naštěstí si tyto pády stromů nevyžádaly žádná zranění ani nějaké materiální škody,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Velký vítr se v kraji zklidnil teprve nad ránem.

Vydáno pod