OKD povede Američan Ekmark

Ostrava - S novým rokem převezme těžařskou společnost OKD Američan Dale Ekmark. Od srpna působil v mateřské NWR jako vedoucí důlní transformace. Dosavadní generální ředitel Ján Fabián se dohodl na odchodu z čela firmy, odstoupí i z funkcí v představenstvech firem OKD a NWR. Firma v posledních měsících kvůli finančním ztrátám zavádí silná úsporná opatření. Kvůli tomu také nedávno hrozilo úplné zavření dolu Paskov, což by znamenalo ztrátu 3000 zaměstnaneckých postů. Zavření i hrozící stávku dělníků ale prozatím zažehnal příslib nové kolektivní smlouvy. Ta zaměstnancům garantuje dosavadní mzdy a většinu benefitů.

Výměna ve vedení OKD je součástí zjednodušené struktury, kterou chce od nového roku zavést její vlastník, společnost NWR. Za odcházejícího Fabiána tak nepřijde žádná řadová náhrada v představenstvu. Fabián byl zároveň v čele představenstva – kdo ho v této funkci nahradí, zatím není jasné. Novou podobu představenstva by firma chtěla oznámit během několika týdnů.

Představitelé mateřské NWR navzdory vážným ekonomickým problémům OKD Fabiána chválí. „Ján vedl OKD v jednom z nejtěžších roků v dějinách společnosti a úspěšně zahájil potřebné změny, které OKD přetvoří v mnohem štíhlejší a výkonnější firmu,“ uvedl předseda představenstva NWR Gareth Penny. Připomněl, že úspěšnou stopou po Fabiánově angažmá je potřebné omezení nákladů, starost o lepší bezpečnost práce i uzavření nové kolektivní smlouvy.

Dale Ekmark pochází ze Spojených států, zhruba půl roku už ale žije v Ostravě. Dříve působil ve vedoucích pozicích v řadě těžebních společností včetně AMG Mining Ltd., Sydvaranger Gruve AS, Cleveland Cliffs, Placer Dome, DeBeers a Kazakhmys Plc. „Šlo o povrchové i hlubinné doly na železnou rudu, měď, zlato, diamanty, uhlí. Pro DeBeers vedl největší diamantový důl na světě Jwaneng v Botswaně, kde se mu podařilo zvýšit produkci na rekordní úrovně a výrazně zlepšit bezpečnost práce,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

OKD má přes 12 tisíc zaměstnanců a je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Kvůli špatným hospodářským výsledkům ale propustila 250 lidí z administrativy, ruší stovky míst pracovníků dodavatelských firem a chce také zavřít ztrátový Důl Paskov. Akcionáři NWR rovněž schválili prodej ostravské společnosti OKK Koksovny skupině Metalimex za 95 milionů eur (2,6 miliardy korun).