Dopravní policisté se zaměřili na bezpečnost chodců

Moravskoslezský kraj – Dopravní policisté se společně s Besipem zaměřili na přechody pro chodce. Jen v Moravskoslezském kraji se od začátku roku stalo přes 350 dopravních nehod, při kterých zemřelo už 18 chodců. Každá třetí dopravní nehoda se udála během posledních dvou měsíců. Právě proto policisté v těchto dnech radí chodcům, jak být co nejlépe vidět.

Chodce s reflexními prvky vidí řidič na vzdálenost dvě stě metrů. Pokud je na sobě nemá, uvidí ho řidič až v okamžiku, když je dvacet metrů před autem – a to už může být bohužel pozdě. Jen od začátku prosince kvůli tomu podle policistů zemřeli na přechodech pro chodce na Frýdecko-Místecku dva lidé.

Z těchto důvodů se policisté tento týden zaměřili na přechody pro chodce. Jen V Ostravě rozdali chodcům od pondělka na 400 reflexních pásků. „Chodci si musí uvědomit, že noční vidění je delší. To znamená, že když chodí ráno do práce nebo z práce, je tma, snížená viditelnost a řidiči je mnohdy ani nemohou zaregistrovat,“ uvádí velitel Dopravní policie Moravskoslezského kraje Jiří Zlý.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Dopravní policisté společně s Besipem se nyní snaží prosadit, aby chodci povinně nosili reflexní prvky na oblečení. „Používají to hlavně mladší lidé, kteří si váží života a zdraví. Ti dříve narození pásek okamžitě sundávají, takže se to míjí účinkem,“ říká dopravní expert Pavel Rakus. „Zimní oblečení bývá tmavé. Přesto, když si na sebe dají jakékoliv zvýraznění, ať už šálu nebo čepici, tak tím podstatně zvyšují svoji bezpečnost,“ dodává Jiří Zlý.

Povinnost nosit reflexní prvky platí už od podzimu například na Slovensku. Pokud se vydáte v obci pěšky po silnici, musíte mít na sobě viditelně umístěné reflexní prvky nebo reflexní vestu. Za nerespektování tohoto předpisu totiž hrozí pokuta až 60 eur, což je téměř 1 700 korun.