Policejní dvojvládí: Lessy zpět ve funkci, i když na dovolené

Praha – Ministr vnitra v demisi Martin Pecina přijal zpátky do služebního poměru Petra Lessyho, otevřel mu tak cestu zpět do čela tuzemské policie. „Rozhodl jsem o zrušení rozhodnutí o propuštění Petra Lessyho ze služebního poměru,“ řekl Pecina s odvoláním na posudek odborníků z Ústavu státu a práva. Česká republika tak bude mít dva policejní prezidenty. Poté, co ministr vnitra Jan Kubice Lessyho odvolal, stanul totiž v čele policistů Martin Červíček. Ten zůstává policejním prezidentem i nadále, Lessymu Pecina prozatím nařídil dovolenou. V budoucnosti očekává ministr dobrovolný odchod Červíčka z čela policie. Kdyby k němu nedošlo, se situace řešit v dalším správním řízení.

  • „Rozhodnutí soudu rozumím tak, že trestní řízení nemělo být zahájeno a nemělo tak dojít ani k odvolání Petra Lessyho ze služebního poměru,“ vysvětlil Pecina.

Petr Lessy opustil policejní prezidium loni v srpnu, odvolal ho tehdejší ministr vnitra Kubice. Byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Pražský městský soud ale jeho stíhání v polovině října zastavil s tím, že bylo nedůvodné, a Lessy se teď chce na svoje původní místo vrátit. „Právní skutečnosti jsou na stole,“ prohlásil na konci prosince ve vysílání ČT24 (čtěte víc).

Reportáž o policejním prezidentovi (zdroj: ČT24)