Chovatelé z Olomouce přivezli z Maďarska partnera pro tygřici Betty

Olomouc - Olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku přivezla z Maďarska vzácného tygra ussurijského. Chovatelé chtějí, aby tento samec jménem Amur vytvořil chovný pár se samicí Betty. Doufají, že by se v olomoucké zahradě mohla po třicetileté pauze narodit mláďata tohoto přísně chráněného poddruha tygra.

Amur se narodil v maďarské zoologické zahradě loni v dubnu. „Seznamuje se s novým prostředím, potřebuje trochu času. Po příjezdu na Svatý Kopeček se mu ani nechtělo ven z klece, je nespokojený, běhá a řve,“ řekla ošetřovatelka Dana Reisigová.

Tygry ussurijské chová olomoucká zahrada od roku 1976. První mláďata se tam narodila v letech 1980 až 1983. Posledních třicet let se tam nedařilo vytvořit chovný pár.

Tygr ussurijský, známý také jako sibiřský, altajský, korejský, mandžuský i severočínský, je největší kočkovitá šelma. Dospělí samci mohou vážit až tři metráky.

Původně obýval rozsáhlé území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, dnes se jeho výskyt omezil téměř výhradně na divočinu kolem řeky Ussuri ve východním Rusku, kde v zimě bývají až pětačtyřicetistupňové mrazy. Asi deset procent tygrů ussurijských žije také v Číně. Ochránci přírody odhadují, že jich je na světě už asi jen tři sta padesát kusů. V zajetí jich žije mnohem více.

Tygr ussurijský je typický dlouhými světlými licousy a také velkými tlapami. Tam, kde žije, leží většinu roku sníh, velké tlapy mu slouží trochu jako sněžnice. Žije v doupatech či jeskyních, odkud vyráží na lov. Živí se jelení zvěří, divokými prasaty a jinými savci. Troufne si i na medvěda. Rád plave a také loví ryby. Vede samotářský život, pohybuje se ve svém teritoriu, které před ostatními ussurijskými hájí. Nemá přirozeného nepřítele. Zabíjí ho jen lidé.

Vydáno pod