Lyžařská sezóna začne i v Jeseníkách. Branná otevře v pátek

Branná - Lyžařské středisko v Branné na Šumpersku je připraveno zahájit sezónu. Bude první v Jeseníkách. Další vleky by mohly začít jezdit o týden později.

„V pátek ráno spustíme vlek. Pokud se podaří dosněžit ještě asi dvě stě metrů, pustíme v sobotu i lanovku,“ uvedl provozovatel areálu v Branné Rostislav Procházka. Dodal, že na svahu bylo asi pět centimetrů přírodního sněhu, takže převažuje umělý sníh. Výrobě technického sněhu přálo mrazivé počasí. „Večer bylo skoro dvanáct pod nulou, tak se nám ho podařilo udělat hodně,“ doplnil vlekař.

Některá další lyžařská střediska se asi k Branné připojí příští víkend. Do zasněžování se naplno pustili provozovatelé vleků v Petříkově. Lyžovat by se tam mohlo příští víkend, kdy možná začne jezdit vlek také v Koutech nad Desnou.

zima
Zdroj: Facebook/František Mareth

Zahájení zimní sezóny umožnil pokles teplot i přírodní sníh. Na horách ho napadlo v nejvyšších partiích kolem dvaceti centimetrů.

Vyrazit do hor už mohou i běžkaři. Strojově upravená je trasa mezi Ovčárnou a Švýcárnou. „Dá se tam už kvalitně lyžovat. Ve volném terénu ale pohyb nedoporučujeme. Jsou místa, kde ještě prosvítá podklad,“ uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.