Archeologové našli v Bohumíně stopy středověkého města

Bohumín – Bohumín odhaluje svoji historii. V minulých týdnech začala rekonstrukce secesního národního domu, na místě pracují i archeologové. Objevili už první předměty. Národní dům totiž stojí na místě dvou středověkých parcel, kde stály měšťanské domy.

Archeologové, kteří ve Starém Bohumíně pracují už několik týdnů, hlásí první nálezy: středověkou studnu, keramické pokličky, skleněné střepy nebo zvířecí kosti. Národní dům totiž stojí na nejprestižnější parcele v rámci středověkého města. „Nalezli jsme třeba fragment středověké pokličky, který poznáme díky charakteristickému úchytu. A barva výpalu nám umožňuje ty nálezy poměrně přesně zařadit,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Opavě Michal Zezula.

Keramika podle archeologů pochází ze čtrnáctého století. „Každá vrstva je zdokumentovaná a každý nález má svoje číslo, které je nezaměnitelné,“ dodává Michal Zezula. Všechny nálezy budou po dokončení výzkumu uloženy v muzeu v Opavě. Do Národního domu se pak opět vrátí dělníci a budou pokračovat v rekonstrukci.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Po kompletní rekonstrukci se má do Národního domu vrátit restaurace, hotel a taneční sál. „V hlavním sále Národního domu si člověk může zavzpomínat. Já jsem tady chodil do tanečních a na další plesy. Zájem města je dostat dům do původního stavu, aby se tu společenské akce mohly zase konat,“ uvádí místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD).

V novém sále si zatančí až 300 lidí. Na první ples si budou místní muset ještě počkat, celá rekonstrukce za téměř 50 milionů korun je naplánovaná až do jara roku 2015. 

Vydáno pod