Vlekaři spustili sněhová děla. Lyžovat se ale ještě nebude

Jeseníky, Beskydy - Provozovatelé prvních zimních středisek v Jeseníkách i Beskydech spustili z neděle na pondělí sněhová děla. Umělým sněhem začali kropit sjezdovky poté, co klesly teploty. Chtějí zasněžovat, dokud teploty pod nulou vydrží.

Stále více se bělají například svahy jednoho z nejmodernějších areálů v Koutech na Šumpersku. „Spustili jsme děla v noci na pondělí. Doufáme, že v kombinaci s přírodním sněhem, který má napadnout, bychom mohli středisko otevřít v polovině prosince,“ řekl zástupce areálu Petr Marek.

Naplno zasněžují také provozovatelé vleků v Branné na Šumpersku. „Začali jsme v neděli kolem půlnoci a nepřestaneme, dokud počasí dovolí,“ uvedl provozovatel střediska Rostislav Procházka. Původně chtěl vleky spustit jako první už uplynulou sobotu, teplé počasí mu však plány překazilo.

Zasněžování sjezdovek
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Sněhová děla spustili například vlekaři v beskydském lyžařském centru Bílá. Nepředpokládají však, že by se tam mohlo začít lyžovat už o víkendu.

Teploty pod nulou podle meteorologů nevydrží dlouho. Ve čtvrtek by se mělo začít opět oteplovat. Do té doby by ale mohlo v Jeseníkách i Beskydech napadnout až pětadvacet centimetrů sněhu. Jen o víkendu napadlo například na Lysé hoře patnáct centimetrů.

Náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš podotkl, sněhová pokrývka je zatím nesouvislá. „Přesto si myslím, že první nedočkaví běžkaři se třeba na trase Ovčárna Praděd objeví už během týdne,“ uvedl náčelník Klimeš.