Lékařská fakulta potřebuje těla. Mnoho lidí jim je nabízí

Ostrava - Lidé mají zájem darovat Ostravské univerzitě po smrti své tělo. Lékařská fakulta ostatky využívá k vědeckým účelům. Po zářijové výzvě už univerzita podepsala smlouvy se sto sedmdesáti dárci.

„Chtěli bychom všem poděkovat. Je to významné životní rozhodnutí a současně nezištná podpora rozvoje medicíny. Toho si velmi vážíme,“ řekl vedoucí Ústavu anatomie Lékařské fakulty František Dorko.

Zájemců bylo ještě mnohem více, ale část z nich nevyhovovala požadavku univerzity, že dárce může bydlet maximálně sto kilometrů od Ostravy. „Uzavřeli jsme poměrně mnoho smluv, dalším se ale nebráníme," doplnila proděkanka Lékařské fakulty Ostravské univerzity pro studium a celoživotní vzdělávání Ivona Závacká.

Vědci a pedagogové fakulty využívají těla k výuce mediků nebo k přípravě laboratorních vzorků tkání. „Lidské tělo je pro medicínu nenahraditelné. Pomáhá nám dokonale poznat složitý organismus a tím dělat další pokroky v léčbě nejrůznějších nemocí,“ uvedla mluvčí Ostravské univerzity Eva Kijonková.

Škola garantuje, že nejpozději do pěti let tělo na vlastní náklady zpopelní. Urnu s popelem pak předá příbuzným, případně zajistí rozptyl.

„Lidé, kteří mají kladný vztah k lékařské vědě a vzdělávání, ale i ti, kteří nemají příbuzné, nebo jen nechtějí připustit, aby jejich tělesné ostatky zůstaly po smrti bez účelu, měli možnost uzavřít dohodu s univerzitou po zhruba dvou letech od první výzvy, kdy anatomický ústav získal dvě stě padesát dárců," připomněla Kijonková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)