Severní Moravou brázdí senior taxi

Ostrava - V Moravskoslezském kraji zavedli taxi službu určenou speciálně pro seniory. Má jim pomoct, aby se rychle a levně dostali třeba k lékaři, na poštu nebo na úřady. I když musí provozovatelé takovou službu dotovat, mezi seniory zájem o levné taxi stále narůstá.

Pro čtyřiaosmdesátiletou Marii Hanuskovou z Petrovic u Karviné a její dceru jsou pouhé tři kilometry k doktorovi téměř nepřekonatelnou vzdáleností. Proto už potřetí během listopadu jedou speciální seniorskou dopravou karvinského Českého červeného kříže. „Jsme moc rádi, že tady ta služba je, protože když potřebujeme k zubaři nebo k doktorovi, tak si tam můžeme zajet,“ pochvaluje si seniorské taxi dcera Marie Hanuskové paní Jiřina Dudová.

V Petrovicích funguje tzv. senior taxi teprve od začátku měsíce. „V současné době máme čtyři klienty. Lidé si to mezi sebou potřebují říct a hlavně si vyzkoušet, jestli jim ta služba vyhovuje,“ vysvětluje ředitelka Českého červeného kříže v Karviné Marie Hlaváčová. „Vzhledem k tomu, že naše obec patří mezi nejrozlehlejší obce, tak jsme se rozhodli nabídnout našim seniorům možnost levnější dopravy na vybraná místa v rámci obce,“ dodává starosta Petrovic Marian Lebiedzik.  

Taková cesta vyjde seniory v Petrovicích na dvacet korun. V Karviné převáží Český červený kříž téměř tři stovky důchodců a každý měsíc přibývají noví. Zatímco běžný taxík si tady v Karviné účtuje za jeden kilometr 25 korun a k tomu ještě startovné 20 korun, v autě Českého červeného kříže zaplatí senioři za jeden kilometr 11 korun. Důchodci mohou speciální dopravu využívat i na jiných místech v Moravskoslezském kraji. Odvoz si ale musí objednat minimálně den dopředu. „My tuto službu dotujeme 250 tisíci ročně. A podporu jsme chtěli věnovat právě seniorům, nechtěli jsme to dávat do obslužnosti veřejné, aby nám městem jezdily prázdné autobusy,“ zdůrazňuje mluvčí města Bohumín Lucie Balcarová.

Právě v Bohumíně zřídili senior taxi už na začátku roku a důchodci si na něj zvykli. Speciální dopravou teď zde jezdí každý pátý senior.

Senior taxi na severní Moravě (zdroj: ČT24)